söndag 17 juni 2018

Sjöhästar av Niklas Mesaros

En måndag morgon när Nasim lämnar Nilos lägenhet gör han det med orden "Vi kanske behöver ta en paus. Vi pratar om det ikväll. Hej då." Kvar är Nilo och inte förstår. Vad är det han har missat?  Det var varit Nasim och Nilo i fem år. Det var kärlek vid förta ögonkastet, fem år av kärlek, minnen, kärleksfulla lappar.

På kvällen kan inte Nasim ses och Nilo är ensam med sina snurrande tankar. Vad har Nilo missat? Vad betyder det egentligen att ta en paus? Finns det något som går att rädda?

Är det värt att kämpa eller är det kanske dags att gå vidare och släppa taget. Hur vet en när det tillfället kommit? Nilo minns allt det fina men också det andra. Det gör ont, det är vackert och fantastiskt. Språket är helt fantastiskt, flytet, liknelserna. Jag hoppas verkligen Niklas Mesaros kommer skriva fler ungdomsböcker.

Som jag hade behövt denna bok den där juldagen för lite mer än tre år sedan då när mitt hjärta krossades. Hjärtat som fortfarande gör ont lite ibland men som läkte en liten liten bit till genom att läsa Sjöhästarna. Boken till den som fått sitt hjärta krossat. För den som behöver gå vidare. Och för alla som vill läsa en otroligt fin göra-slut-bok.

/Paula


Sjöhästar
Författare: Niklas Mesaros
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129707045
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar