fredag 22 juni 2018

Nuckan av Malin Lindroth

När det började pratats om Malin Lindroths nya bok Nuckan blev jag direkt nyfiken. En bok om kvinnan som lever ensam. Hon som blivit bortvald som är ensam utan att själv vilja vara det. Genom boken vill Malin Lindroth reclaima ordet nucka och tvätta skammen ur ordet. Hon vill kunna använda ordet om sig själv utan protester från omvärlden.

Jag gillar verkligen att läsa Nuckan, om ensamheten, om nejen, om att inte vara en del av pargemenskapsnormen. Jag känner igen mig i mycket. Jag och min ensamheten är vänner, jag tänker att jag valt den. Men det har jag kanske inte alls gjort? Jag har bara inte inte valt något annat. Nejen har gjort mig rädd.

Med mig själv vet jag vem jag är och vad jag vill, tillsammans med andra blir det så mycket svårare. Nuckan är en bok jag kommer gå tillbak till och läsa om flera gånger. Mitt exemplar är fullt med hundöron. Det är en bok som får mig att tänka och fundera. Den där konstiga pargemenskapsnormen den förstår jag inte. Frågorna jag får om jag håller på med Tinder? Alla letar inte efter någon och det är okej. Händer det så händer det. Händer det inte så händer det inte. Vilket som är okej. Just i dag är det fint att fira midsommarafton ensam i sällskap med böcker och Harry Potter på film, ett annat år känns det inte okej. Men just nu är det bra så.

/Paula


Nuckan
Författare: Malin Lindroth
Förlag: Nordstedts (2018)
ISBN: 9789113086927
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar