måndag 4 juni 2018

Inte din bror av Malin Stehn

Tidernas bästa sommarlov närmar sig. Abbe är ofta ensam har inga direkta kompisar. Men det gör honom inget. Han har kompisar vid datorn och han har gjort en deal med sina föräldrar om han alltid cyklar de tre kilometerna fram och tillbaka till skolan få får han sitta hur mycket han vill vid datorn utan att de säger något. På sista tiden har något ändrats Rasmus och hans gäng har börjat prata med Abbe. Han har till och med varit med på några fester. Han har börjat se Rebecka på ett annat sätt. Och hon på honom. De har messat lite grann. Abbe ser fram emot ett sommarlov olikt alla andra.

Men så berättar hans föräldrar att familjen ska bli familjehem åt en fjortonåring ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan. Abbe blir sur och fattar inte hur föräldrarna kunna bestämma något sådant över hans huvud. Sommaren som skulle bli så bra känns som katastrof. En okänd människa ska flytta in i storebrors rum. En omöjlig tanke. Det som oroar mest är vad Rasmus ska tycka han som    har väldigt starkt negativa åsikter om killarna på flyktingboendet.

När Hossein kommer så ignorerar Abbe honom, låter helt bli att prata med honom. Abbes mamma försöker verkligen få Abbe att försöka men Abbe har bestämt att Hossein får bli föräldrarnas problem. Men sommarlovet är långt, Rasmus gör saker som Abbe inte vill vara en del av. Och Rebecka hon tycker det är spännande med Hossein.

Inte din bror är en bok som känns. Att få följa Abbe denna sommar att få ta del av hans tankar och utveckling. Att få se hur han växer och förstå att saker kan vara på andra sätt och det behöver inte bli som det var innan om han inte har Rasmus. En bok jag kommer tipsa så mycket det bara går om på bibliotek.

/Paula


Inte din bror
Författare: Malin Stehn
Förlag: Opal (2018)
ISBN: 9789172999701
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar