tisdag 19 april 2016

Om jag inte märks av Josefin Roos

Sommarlovet mellan sjuan och åttan ändras allt. Plötsligt stuntar Ella helt i Emma. Det är som att de aldrig varit vänner, bästa bästa vänner. De som varit bästisar alltid. Men nu poff inte alls.

Emma går omkring med sin tankar i skolan, hon blir mer och mer osynlig för varje dag som går. Finns hon ens. Emma som älskar fotboll, har på sig bekväma kläder, kort hår och inget smink. Hon som får frågan i korridoren om hon är en kille eller tjej.

Det är inte bara det att hon förlorat sin bästa vän, hon har också förlorat sin kärlek. Emma hon älskar Ella, det går inte att ändra på. Inte ens nu när Ella är så elak och ignorerande.

I Emmas tankar snurrar det inte bara tankar på Ella, utan om allt, men kanske mest om orättvisor. Varför kan hon inte få vara som hon är utan att någon ska bry sig. Varför är det skillnad på killar och tjejer - eller rättare sagt varför görs det skillnad?

Om jag inte märks, är en bok som gör ont att läsa. Att vara fjorton år, inte barn, inte vuxen. Att bli någon annan, växa i en ny kropp - att hitta sig själv i den kroppen. Samtidigt som alla runt omkring en struntar helt i en. OM jag inte märks är också en bok om att växa upp med medvetna föräldrar på en plats där andras föräldrar inte är fullt så PK. För att göra saken lite extra svår.

/Paula


Om jag inte märks
Författare: Josefin Roos
Förlag: Vombat Förlag (2016)
ISBN: 9789186592592
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar