söndag 7 juli 2024

Förbjudet att andas av Jean-Claude Mourlevat

Via radion får Anne ett meddelande från sin försvunna storasyster Gabrielle. Gabrielle försvann på natten efter sitt bröllop. Spårlöst borta. Så även hennes man. 

Det har gått nästan ett år när sjuttonåriga Anne får ett meddelande i radion. Från Gabrielle. Det är lösryckt och svårt att höra. Men orden Campange och häst fångar Anne upp och att Gabrielle behöver hjälp.

Anne liftar med en författare vid namn Etienne. Etienne blir förvånad när han släpper av Anne vid en vägskylt han aldrig tidigare sett, fast han kör samma väg varje fredag. På vägskylten står det Champange.

Genom sitt meddelande har Gabrielle öppnat upp för att Anne ska kunna passera gränsen. Gränsen över till den andra världen. Världen där allt är otäckt välordnat, där inget doftar, igen andas, ingen skrattar. Ingen beter sig på ett sätt så man sticker ut. 

Hur om ens möjligt ska Anne hitta Gabrielle här? 

Förbjudet att andas är en underbar läsupplevelse. Det är språk som fängslas från första till sista meningen. En bok jag medvetet läste långsamt för att få ha kvar den länge. Jag blir överraskad och vet inte vart berättelsen kommer ta vägen medan jag läser. Vilket ju är det bästa som finns.

Boken är klassad som ungdomsbok men du som är vuxen låt dig inte luras - detta är en bok även för dig!

/Paula


Förbjudet att andas
Författare: Jean-Claude Mourlevat
Förlag: Gilla böcker (2024)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar