onsdag 11 januari 2023

Vinternoveller av Ingvil H. Rishøi

Vinternoveller är en bok jag under en längre tid sett lite här och där, i olika flöden och bokhandel. En vacker lite boken med ett omslag jag dragits till. På tips så köpte jag den och trodde det var en helt annan bok än den jag kom att läsa. 

Tre noveller på renaste klaraste språk. Direkt och inget överflödigt. Vackert, drabbande och helt nya perspektiv som jag inte läst tidigare. 

Mamman och dottern i novellen - Vi kan inte hjälpa alla. En dotter som vill hjälpa en som tigger. En mamma som räknar pengarna och inte har råd med bussbiljett och dottern som kissat på sig. Hur ska de komma hem. Vad kan ett par nya trosor kosta egentligen. Hur gör man när man vill lära rätt men pengarna inte räcker? 

Thomas har precis muckat från fängelset i, Rätt Thomas. Han ska få träffa sin son. Sonen han vill göra allt och rätt för. Det ville han även för sonens mamma men hon ville inte ha honom. Hur ska Thomas nu göra för att inte gå å sätta sig på puben. Han ska köpa en kudde ju. Hur gör man rätt när alla alltid fått en att kännas dum och fel? 

Vi har en storasyster som alltid tagit hans om sina småsyskon. En mamma som inte alltid fungerar. Storasystern som tills för något år sedan varit ensam om och i allt fick en vän som sedan flyttade iväg. Det var då allt rasade sönder och blev fel. Nu har hon hittat ett kuvert hon öppnat och hon ska inte längre få bo med mamma och småsyskonen. Vem ska då ta hand om de? De förstår ju inte. Det blir till att ta syskonen med sig och rymma.

Magiskt fängslande språk. Längtar efter att läsa mer av författaren!

/Paula


Vinternoveller
Författare: Ingvild H. Rishöi 
Förlag: Flo Förlag (2022)
ISBN: 9789198395280

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar