tisdag 25 juni 2019

Sexstrejken av Åsa Hellberg

När gymnasiet började fann Majken, Belle och Vilda varandra direkt. Vilda brukar tänka att de är en osannolik tro. Hon kan inte förstå att hon får vara med men är så glad för det. Vilda är den tysta tillbakadragna hon tänker efter innan hon pratar. Majken är elevrådsordförande tar plats och säger vad hon tycker och tänker. Belle är den vackra som alla ser, hon tänker mycket på killar och att det snart är dags för en riktig pojkvän inte bara strul.

Majken har fått nog hon är så trött på att det hör till vardagen att killar kallar tjejer för hora i skolans korridorer. Att det dagligen kommer hot och dickpicks via messenger. En plan börja ta form i hennes huvud, tankarna på en strejk, en sexstrejk. En strejk som ska få killarna att vaka. Att reagera att börja säga ifrån och inte bara låta detta fortsätta. Men en sexstrejk när en är oskuld vad ska det få för effekt? När Majken oväntat får med Belle på sexstrejk då börjar hon ana att det här är något som faktist flera kan haka på.

Sexstrejeken tas upp i elevrådet och flera tjejer och några killar tycker det är en riktigt bra idé. Strejken presenteras i skolans aula för alla elever, hoten blir fler och värre. En ilska vaknar inom Vilda som får henne att börja prata och ta plats.

Vi får också perspektivet från tre killar i trean. David, Majkens storebror, han som känner sig ständigt missförstådd och inte kan förstå sig på sin syster. Lukas den populära killen som har makt att förändra om han väljer den sidan. Lukas som tycker så mycket om Belle men ska han våga välja den sidan. Och så Robin, Lukas bästa kompis som drar helt åt motsatt sida han som tycker att sexstrejken är den sämsta idén någonsin. Han som är en stor del av alla ord, hot och bilder som skickas. Som absolut inte kan se sin del i det hela.

Sexstrejken innehåller många perspektiv med olika sätt att se på vad som händer i skolan. Vi får också lära känna Maken, Belle, Vilda, Lukas, David och Robins föräldrar och förstå hur deras liv ger avtryck på sina barns. I skolan är lärarna och framförallt rektorn helt oförstående, förutom Lotten. Hur tufft Lotten har det i personalrummet och i samtal med sin chef vill jag inte ens tänka på.

Frågan är vad som ska behöva hända för att killarna och vuxenvärlden ska fatta att vardagen unga tjejer och kvinnor i alla åldrar möter i dag inte är okej. Att det krävs att fler säger i från. Jag blir nyfiken på när Åsa Hellberg började skriva på boken och hur mycket #metoo varit inspiration till boken.

När jag läser Sexstrejken tänker jag på Tusen gånger starkare. Tips till dig som ska skriva gymnasiearbete eller uppsats på universitetet gör en jämförelse mellan de båda böckerna. Att det i Sexstrejken finns så många perspektiv är en stor styrka. Jag grät en liten skvätt när jag läste bokens epilog. jag som oftast brukar ogilla epiloger och tycka att de är överflödiga.

/Paula


Sexstrejken
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Bonnier Carlsen (2019)
ISBN: 9789178031689
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Åh, min första recension! :) tusen tack! Faktum är att jag påbörjade romanen långt innan Metoo, och sedan tog förlaget och jag tog oss en funderare innan vi gick vidare. Funderingen handlade mest om ifall tjejerna skulle nämna Metoo alls, och vi valde att de inte behövde göra det eftersom det för deras del inte innebar någon större förändring.

    SvaraRadera