lördag 22 juni 2019

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström

Det är sommaren efter studenten och Nora har fått jobb åtta veckor på Breviks östras hemtjänstgrupp. Hon gick vård på gymnasiet för det var vad mamma sa var bra att göra för att få jobb. Egentligen ville Nora går estet. Men hon har hela sitt liv fått höra att rita det är inget riktigt jobb.

I hemlighet har hon sökt in på en konstskola men det har hon inte berättat för någon. Jobbet på hemtjänsten är för det mesta bättre än väntat. Hon samlar på de gamlas ansikte för att rita av de på kvällen.

Noras bästa kompis Leo har alltid funnits där. Ofta umgås de på kvällarna Leo lagar mat och de badar. När Leo ber Nora passa hans hund över helgen är det självklart att hon gör det. Leo berättar inte vart han ska. Nora är nyfiken men frågar inte. Hon börja också känna något annat något hon inte känt förut. Eller helt enkelt inte vågat erkänna för sig själv. Är det mer än vänskap hon känner för Leo? Om han känner samma vad händer då med konstskolan?

På jobbet lär Nora känna kollegan Lisbeth, Lisbeth som till en början bara verkade grå men som visar sig vara så mycket mer. En av de gamla Nora åker hem till är Klara, Klara som bor mitt ute i skogen bjuder på hallongrottor med körsbärssylt i. Klara har varit bildlärare och tecknar mycket hon också, Klara peppar Nora att våga mer.

Att tro hela livet fått höra att det som får dig att må bäst och vara dig själv mest det är något du inte ska göra. Det där med att rita är inget du kan försörja dig på. Att våga göra det oväntade, otrygga och att hitta tron på sig själv i sig själv och genom oväntade möten.

Hej då, vi ses väl? en bok jag tycker väldigt mycket om. Klara, Lisbeth, Leo och Nora så otroligt fina och levande pappersvänner. Jag ser fram emot att läsa fler ungdomsböcker av Linda Åkerström.

/Paula


Hej då, vi ses väl?
Författare: Linda Åkerström
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129714708
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar