måndag 7 januari 2019

Suicide club av Rachel Heng

Att leva för alltid, att ha evigt liv kan för många säkert vara en dröm. För Lea är det en dröm som kanske kan bli sann. Hon är en av långlevarna. Hon är lite över hundra och hennes bästa tid är nu. Kanske blir hon en av de som blir utvalda till evigheten, till odödligheten.

Det är ett liv väldigt olikt vårt Lea lever. För att leva länge krävs att du på riktigt tar hand om din kropp. För mycket känslor det tar energi och tid av ditt liv. Springa det går inte det sliter för mycket på knäna. Mat är viktigt men inte mat på det sätt vi känner till utan uträknat för att ge rätt mängd energi och ta hand om kroppen på bästa sätt.

Ditt blod ersätts och när det behövs byts kroppsdelar ut. Hur du lever ditt liv bestäms av någon annan- Så länge du lever ditt liv på "rätt" sätt så går allt fint och staten betalar för sjukvård och långt liv.

Leas pappa gillade inte att bli bestämd över hur han skulle leva. Han protesterade på stora och på små sätt. Efter en katastrof gav han sig av och lämnade Lea och hennes mamma till sitt öde. Lea får regelbundet frågor om hon hört något från pappa. Det har hon aldrig gjort. Men så en dag när hon ska gå över gatan så ser hon honom, pappa. Hon vet inte vad hon ska göra och kastar sig ut i gatan för att komma efter honom. Pappa hinner hon inte i fatt, istället så tror myndigheterna att Lea försökt ta livet av sig. Så hon blir satt under övervakning.

Långsamt rullars förträngda sanningar upp för Lea om hennes barndom. Suicide club är en bok som för mig väcker tankar och funderingar om livet och för vem det levs. Hur är det med den fria vilja hur tar vi tillvara på den i dag. Möjligheten att forma och välja själv hur du vill leva.

/Paula som tycker att boken har ett galet snyggt bokomslag


Suicide club
Författare: Rachel Heng
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789177814559
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: