tisdag 29 januari 2019

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Nina gillar att skriva dikter och småanteckningar. I skolan gör hon sig så osynlig hon bara kan. Hon håller sig för sig själv. Hemma finns lillasyster Jojo, trötta mamma och styvpappa Janne. Janne är den som bestämmer och han gillar inte Nina. För att få lite andrum och för att det blir lugnast så sover Nina på balkongen.

I lägenheten som hör till balkongen bredvid bor Onni och hans mamma. Onnis mamma har ingen någonsin sett, mamman som inte kan ta sig till toaletten själv. Mamman som Onni tar hand om. Ensamma Onni som går i samma klass som Nina. Onni är inte osynlig i skolan även om han önskar att han var.

Genom ett hål mellan balkongerna börjar Nina och Onni pratar. Onni ger Nina mat. De blir vänner, osynliga vänner. Det är väldigt tydligt att Onni inte ska prata med Nina i skolan. Samtal i mörkret på en balkong de blir förtroliga samtidigt som det finns saker det inte går att prata om. Som en inte vill prata om. Samtalen leder in på döden och Nina hon behöver hjälp för en vinter till på balkongen kommer hon inte överleva. Onni behöver hjälp med döden också han för han klarar inte det själv.

Nina och Onni två fjortonåringar som skulle behöva varsin kram och en vuxenvärld som gick in och sa vi fixar det åt er. Allt kommer bli bra. Men den vuxna finns inte Nina och Onni får fixa själva. Det gör ont att läsa om orättvisorna och de vuxna som svikit. En bok som ger perspektiv på den egna vardagen och hur det hade kunnat bli. Ibland på biblioteket får jag frågan om eländesböcker, nästa gång ska jag tipsa om I döden för dig och är övertygad om att läsaren kommer bli mycket nöjd.

/Paula


I döden för dig
Författare: Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter
Förlag: Bonnier Carlsen (2019)
ISBN: 9789178031672
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar