tisdag 3 juni 2014

Uppdraget av Camilla Lagerqvist

Det är sommarlov 1943, sommaren Maja fyller tretton år. Pappa är inkallad för att försvara Sverige om kriget skulle komma närmre, mamma sliter för två med odlingarna som försörjer familjen. Maja och småsyskonen hjälper till så gott de kan.

Men kriget har lagt sina skuggor över det lilla Värmländska samhället bara några mil bort är den norska gränsen. Norge som är invaderat av tyskarna.

Under sommaren får Maja två nya vänner. Båda nyinflyttade med tunga saker att bära på. Benjamin vars pappa är judisk och med i motståndsrörelsen. Och Hilde som hade det fruktansvärt i Norge eftersom hennes mamma väntar barn med en tysk soldat …

Det är mycket bad och sommarlov men också tungt allvar. Som när Benjamin blir utfrågad av doktorinnan om sin bakgrund. Vad är det egentligen doktorinnan har för hemliga möten i sitt hem sent på kvällarna?

Vännerna bestämmer sig att fast än de bara är tretton så ska de göra en insatts bilda en egen motståndsrörelse. Något måste de kunna göra. Som att tillverka en bomb och spränga tyskarnas matförråd ...

Äntligen en ny andra världskriget bok. Är det någon typ av böcker som ständigt efterfrågas så är det just andra världskrigets böcker. En läsperiod många läsare tycks gå igenom. Minns att jag gjorde det själv på högstadiet i samband med att jag läst Anne Franks dagbok.

/Paula som får känslan av att det kommer komma fler böcker i serien Svarta rosorna


Uppdraget
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: B. Wahlström (2014)
ISBN: 9789132162602
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar