måndag 30 juni 2014

Q som i queer

Under Q som i queer ger jag er helt enkelt mina favoritböcker på temat. Böcker jag tipsat om här för men som kan tipsas om hur många gånger som helst. Samma som jag pratade om när regnbågsbokhyllan på biblioteket där jag jobbar invigdes. Då när jag hade regnbågsfärgade naglar, målade med vattenfärg och gjorde egen diadem rosett.

Liksom helt magiskt av Mårten Melin
I liksom helt magiskt möter vi 12 berättelser/noveller, 12 tolvåringar och flera första kärlekar och möten med det övernaturliga. En första pojkvän som egentligen är en sjöjungfru som erbjuder dig att följa med bli en av havsfolket. Varulvar som ger bort halsband fyllda med stormhatt till alla de tycker om. Som skydd så de inte ska komma till de under fullmånens natt. Min favorit är den om Jeremias och Albin de blir förföljda av en vit klädd man som kör omkring i en röd bil med registreringsplåten LOVE på. En man som är glad att träffat de säger att de inte ska vara rädd fast han viftar med pistol. Ser de inte vem han är? Han har bara vuxit lite förut sköt han med pil och båge men det känns omodernt nu är det pistol som gäller ...

Ibland bara måste man av David Levithan
Allt börjar en kväll i en bokhandel, Paul är där med bästa vännerna. En annan kompis spelar skivor i bokhandeln. Efter härligt tokdansande vid psykologiavdelningen. Dansen är så vild att några böcker välts ner, när Paul böjer sig ner för att ta böckerna det är då han får syn på han med stort H. Fånigt? Kanske men mest härligt. Han den underbara heter Noah och är nyinflyttad, han hänger med konstmänniskorna, fotograferar och målar musik. Han har ett brustet hjärta och är väldigt skör. Men inte ska väl Paul göra något för att krossa det igen. Detta är kärlekshistorien om Paul och Noah en vacker, fin och underbar historia. Som krossas innan den ens hinner börja. Paul råkar kyssa sitt ex och Noah han får reda på det på det hemskaste sättet. Hur ska Paul göra för att bevisa för att bevisa för Noah att det är honom han vill ha? Paul är uppvuxen i den mest jämställda toleranta staden som finns. Skönt att få läsa om en plats som är så öppen och tillåtande. En bok att bli lycklig av att läsa. Guldstjärna till det underbart vackra bokomslaget.

Jag, en av David Levithan
En är sexton år en egen individ men utan en egen kropp. Varje dag i hela Ens liv har hen vaknat upp i en ny kropp varje morgon. Har anpassat sig och vant sig vid att det är så. Förstått att det inte är så för alla men funnit sig i det för att det inte funnits några val. Levt lånekroppens liv så gott det bara går utan att någon märkt vad som hänt. Lever alltid i en lånekropp som är lika gammal som hensjälv.  Jag gillar verkligen beskrivningen om hur det är att leva i andra människors kroppar. Att inte veta vart man vaknar. Men hur man en dag bara vill bli sedd för den man är och inte för all yta. Ett otroligt spännande tankeexpriment och med ett väldigt bra slut.

Ljus Ljus Ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen
En finsk bok om den första starka stora största kärleken. Det är sommaren 1986 Tjernobyl har precis exploderat. För Mariia blev det sommaren hon slutade prata med sina föräldrar och såg Mimi för första gången. Verkligen SÅG. Detta var efter att Mariia och Mimi rett ut missförståndet om ryktet Mariia sprit ut, det om att Mimi knarkar. Mimi som bor i den vita villan kallad Oredan. Mimis Mormor vill så gärna att Mimi ska ha en vän, så hon ber Mariia spela hennes vän. Mariia följer med till oredan och det säger KLICK – ljuv musik uppstår. Mariias tystlåtna föräldrar vill inte att hon ska umgås med flickan i självmordshuset. Det blir en sommar full av hemliga möten, vänskap, kärlek och närhet som är både vackraste vacker och ondaste ont. Jag älskar det tilltalet i boken. Författaren som låter karaktären vara författare och berätta sin berättelse genom ett samtal med oss läsare. Ett samtal om kärlek och om skrivande. Detta på det mest underbart vackra språk! Ljus ljus ljus kommer högt upp på min lista av nya favoritböcker!

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
En annan bok som bor på regnbågshyllan är Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens Cirkeln. En bok jag tänker att man inte behöver prata om … sex stycken tonårstjejer i en liten håla får får veta att de är häxor med uppdrag att stoppa apokalypsen. Tjejer som till en början tycker väldigt illa om varandra men både vänskapsband och kärlek växer sig stark genom de tre böckerna! 

Halva liv av Mats Strandberg En bok om Jessica som precis blivit dumpad av sitt livs stora kärlek, Jakob som bara poff försvann. Jessica går in i en depression och när hennes älskade farmor Viola dör bestämmer sig Jessica för att tillbringa några månader ensam i farmors hus på Österlen för att få ordning på sin sorg och sitt krossade hjärta. I huset finner hon farmors dagbok dedikerad till henne, i dagboken avslöjar farmor en STOR familjehemlighet. Farmor Viola berättar om hur hon på femtiotalet som ogift och på tok för ung blev gravid. I samma veva så blir det klart för hennes föräldrar att Violas bror Viktor och hans bästa vän Billy inte ”bara” var vänner så att säga … Kunde man kanske lösa två problem på en och samma gång? Utan att de unga få vara med och tycka … Att inte själv göra sina egna val utan att någon annan gör de åt en och sedan få leva med de valen alltid, alltid.Tycker så mycket om Viola som kom att bli Jessicas farmor. Så fin och så sorglig på samma gång. Jessica läser och läser, sakta går sanningen upp för henne. 

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras Q som i queer.

/Paula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar