torsdag 12 juni 2014

Emma Gloria och de Levande Varslarna av Henrika Andersson

Så var det dags för vårens sista bokcirkel bok innan sommarpausen. Boken är vald av Karin och heter Emma Gloria och de levande Varslarna.

Emma Gloria fick sitt dubbelnamn för att mamma och pappa helt enkelt inte kunde komma överens. De enades om att ge sin dotter ett dubbelnamn. Efter de verkar de bara ha kommit överens om en sak till - att flytta i sär.

Emma Gloria bor med mamma och storebror. Mamma jobbar på bokförlag och det cirkulera en hel del författare hemma hos de. Olika långvariga men de som behöver en plats att sova på. Återkommande är han som går under namnet Stora skägget. Han som har en fru som man inte få prata om, han som ibland sover i mammas säng. En dag dyker Stora skägget upp med biljetter till Rom.

Då förstår Emma Gloria att nu nu är det inte bra. Något kommer och vill ta mamma bort. Något från en annan värld, från spegelvärlden. Det är nämligen så att i deras lägenhet bor även Varslarna, varslarna som bara Emma Gloria kan se och höra. De kommer från spegelvärlden, precis som Emma Glorias bästa vän Cecilia. Finns de eller finns de inte? Vem är det som vill komma ut ur städskåpet? Den som fångar olyckan? Är det den som kommit efter mamma?

I skolan har Emma Gloria det aldrig lätt men nu när mamma bestämt sig för att åka till Rom med Stora skägget jag då klarar Emma Gloria inte ens av att vara i skolan. Hon måste rädda mamma. Som tur är så finns farmor och farfar dit man kan gå och tänka. Men lätt är det inte när man har en egen värld som ingen annan kan se en värld med faror som hotar.

Mitt favoritcitat ur boken är från en fundering Emma Gloria har när hon pratar med sin farfar "Att fråga mera är det bästa sättet att behöva svara själv."

Jag förstår inteom spegelvärlden finns på riktigt eller bara i Emma Glorias fantasi. Men det kommer vi säkert fram till något smart om när vi bokcirkla om boken. Däremot Emma Glorias behov av majonäs hela tiden. Jag kan för mitt liv inte begripa? Undra vem av mina smarta bokcirkelvänner som sitter inne på det svaret?

/Paula


Emma Gloria och de levande varslarna Författare: Henrika Andersson
Förlag: Söderström (2006)
ISBN: 951522411X,9789515224118
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar