onsdag 11 juni 2014

Saeculum av Ursula Poznanski

Läkarstudenten Bastian har precis träffat en tjej, Sandra. Han tycker väldigt mycket om Sandra som på många sätt är motsatsen till vad han själv är. När Sandra tar med honom till en medeltidsmarknad träffar de massor av hennes vänner. Han kan inte förstå hur hon känner alla men hon förklarar att de alla tillhör hennes lajvgäng. Gänget som varje pingst åker på ett speciellt lajv de kallar Saeculum. Ett lajv som äger rum i hemlighet utan några tillstånd att vistas, övernatta och eldar på de marker de är. Ingen vet heller vart de befinner sig för någonstans.

Bastian blir som enda främling inbjuden att följa med när detta äger rum om några veckor. Kär som han är tackar han ja. Gruppen tycker det är skumt att han får följa med. Paul som leder lajven brukar vara väldigt hård med vilka som får följa med. Men Paul säger bara att det är bra att ha med någon som kan medicin om någon skulle komma till skada.

Lajvet är ett 1400-tals rollspel som äger rum flera timmars tågresa bort. På tågresan får Bastian berättat den otäcka skrönan som hemsöker platsen de ska till. En förbannad plats. En otäck berättelse om hämnd är det han får höra. Men det ska väl inte spela någon roll tänker Bastian.

Inget som inte fanns på 1400-talet får tas med till själva platsen för lajvet. Därför måste Bastian lämna sina glasögon, sina glasögon som han blir nästan blind utan. Men det får gå. Väl på plats börja Sandra bete sig väldigt konstigt … Men i gruppen finns också Iris som ständigt är på sin vakt och spelar gudomligt på sin harpa.

Första natten försvinner en av deltagarna. När de börja leta efter honom försvinner en till. På natten en tredje. Vad är detta för något? Lajvet ställs in och istället läggs allt tid på att leta efter de försvunna deltagarna. Men något är inte som det ska. Det dyker upp mystiska meddelande som får det att verka som att förbannelsen som vilar över platsen inte är en förbannelse utan kanske en sanning … För vem skulle det annars vara som ligger bakom försvinnande och allt det andra mystiska som händer?

Saeculum är en galet spännande berättelse som det var rent omöjligt att gissa slutet på, eller i alla fall vissa delar av slutet på. Snygg tvist på slutet så att säga. Men att uttala bokens titel högt det är frågan om jag kommer våga.

/Paula


Saeculum 
Författare: Ursula Poznanski
Förlag: Opal (2013)
ISBN: 9789172995437
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Tack för det fina paketet och givetvis dess innehåll.
    Mia

    SvaraRadera