lördag 28 juni 2014

Huset Longbourn av Jo Baker

Stolthet och fördom tjänstefolkets berättelse. Ni vet för någon vecka sedan hade jag Stolthet och fördom vecka, såg om tre olika tolkningar. Så jag var redo för denna bok Huset Longbourn.

Stolthet och fördom ur ett helt annat perspektiv. Ur mrs Hill, mr Hill, Sarah, Pollys och James ögon. En helt annan värld en bra mycket hårdare. Hur Hill blir helt galen när mr Collins kommer på besök. Han måste bli imponerad över tjänstefolket så de får vara kvar sedan. James den nya betjänten vad är det för hemlighet han bär på. Varför vill han inte titta på Sarah. Sarah som så gärna tittar på honom.

De vackra klänningarna är inte fullt så vackra när de ska tvättas. Att tvätta så jobbigt innan tvättmaskinens tid. På tok för lite mr Darcy. Jo Bakers Wickham är så mycket värre och obehagligare än Jane Austens. En förklaring till Mr Bennets ointresse för sin familj ges.

En massa hemligheter och drömmar om kärlek och andra liv. Inte helt olikt systrarna i huset. Jag gillar, det är inte fantastiskt och inte i närheten av Jane Austen. Men det är spännande att tänka att det kunde vara så här, bakom, i rummet bredvid, under tiden parallellt med Stolthet och Fördom. Läser gärna fler böcker som presenterar nya perspektiv på Jane Austens böcker. För visst är det så att flera är på väg?

I sommarens bokbingo är Huset Longbourn mitt kryss bok med rosa omslag.

/Paula


Huset Longbourn
Författare: Jo Baker
Förlag: Wahlström & Widstrand (2014)
ISBN: 9789146224907
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar