onsdag 15 mars 2023

Theodosia och Egyptens hjärta av R.L LaFevers

Theodosia hänger mest omkring på Museet för legender och fornminnen i London. Året är 1906 och hennes pappa jobbar på museet. Mamma är tillbringar det mesta av sin tid i Egypten för att hitta föremål till museet. Lillebror han är på internatskolan. Theodosia har låtit bli att åka tillbaka till sin och ingen har riktigt noterat det. 

På museet finns hur mycket sällsynta föremål som helst och många av de har förbannelser över sig. Förbannelser som bara Theodosia verkar kunna se. Hon har själv med hjälp av böcker lyckats lära sig hur man ska bryta föremålens förtrollningar. 

Men hon har ögonen på sig av en pappas kollegor som hela tiden annat att hon har fuffens för sig. När mamma kommer hem med Egyptens hjärta då blir inget sig likt och Theodosia måste lösa knipan de alla hamnat i. Men hur? Som tur är kommer hjälp från flera oväntade håll. 

Det är en fängslande och väldigt bildisk berättelser. Den får mig delvis att tänka på Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Jag tror att boken är en perfekt högläsningsbok med barn från typ åtta år och långt uppåt i åldrarna. 

/Paula


Theodosia och Egyptens hjärta
Författare: R.L LaFevers 
Förlag: HarperCollins Nordic (20212
ISBN: 9789150971316

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar