tisdag 7 mars 2023

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

2023 år första svenska ungdomsbok är här och jag har läst den. Vi får möta femtonåriga Frida. Det laddas för älgjakt och i år ska det bli extra bra för det är första gången Frida få bära vapen. 

Frida skjuter bra, bättre än alla andra jämnåriga. Hennes mamma är jaktledare och jakten är en naturlig del av livet. Den bästa delen. De bor i ett litet samhälle eller kanske en by där alla känner alla. 

Jaktlaget är gemenskapen baren till de som jagar är vänner till Frida. Flera går i samma klass. Där finns också bästa kompisen Emmy. Emmy skjuter inte och bryr sig mer om utseende än vad Frida gör.

När det kommer en ny kille till klassen så dissar Emmy ut honom. Frej med svarta naglar och nä som han kan man ju inte se ut. Men Frida dras till Frej. När det är fest och Frida försvinner iväg med Frej ja då händer det något och Emmy drar sig in i sig själv. 

Samtidigt kommer Länstyrelsen och säger att jakten är inställd i år. Ni får inte skjuta. Ska någon annan få bestämma det? Vad kan man påverkar i sitt eget liv, vad har någon annan makten över och när och var måste man ta makten själv? 

En annorlunda och väldigt gripande berättelse!

/Paula


De tar allt ifrån mig 
Författare: Linda Jones
Förlag: Bonnier Carlsen (2023)
ISBN: 9789179773304

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar