måndag 21 september 2020

Vågen av Morton Rhue

Vågen är en bok som bygger på ett experiment i en high-school-klass i Kalifornien 1969. Under en lektion om andra världskriget kunde inte lärarens elever förstå hur de tyska medborgarna kunde låta nazisterna bete sig och göra som de gjorde. Eleverna förstod inte att ingen sa ifrån. 

Läraren gick hem och började fundera på hur han skulle få sina lever att första. Den första tanken till ett experiment som mr Ross aldrig hade kunnat föreställa sig. Lektion om styrka genom disciplin, brödraskap och  handling. Det som blir Vågen ett brödraskap där alla är lika den sociala statusen suddas ut. 

Alla lika och den sociala statusen försvinner, liksom egna tankar och ifrågasättande. Laurie går i mr Ross klass hon skriver i skoltidningen och hör till de populäraste på skolan. När hon börjar ifrågasätta vad det är som händer så får hon höra att hon inte gillar Vågen för att den har tagit ifrån henne hennes status. Det är inte det hon ifråga sätter utan hon ser hur den fria tanken försvinner från hennes vänner. 

Vågen är en otäck och skrämmande bok. Den gavs ut första gången på svenska 1985 och är fortfarande väldigt aktuell. 

/Paula


Vågen
Författare: Morton Rhue
Förlag: En bok för alla (2020) 
ISBN: 9789172218307

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar