fredag 25 september 2020

Fail av Mitch Fredriksson

Dagen har kommit den som kommer ändra allt. Kattis fasar hon har ljugit för alla. Hon är ensam hemma när det händer först ett meddelande, sen fylls telefonen med fler och fler från klasskompisar, bekanta och sådana som hon inte ens känner. Hon läser inga av meddelandena kollar bara efter ett från Emil men inget kommer. Är det slut nu? Är allt över? Vad händer när pappa får reda på vad hon gjort? 

Det som hänt är att Kattis trots att pappa förbjud henne gjorde en audition för Idol. Hon berättade för alla att hon skulle göra det och att hon skulle vinna allt. Musik är hennes grej och ingen är så bra som hon. Det var vad Kattis trodde. Tills hon mötte juryn och blev slaktad. Billie som hon sett så mycket upp till var hårdast. 

När Kattis kom hem ljög hon för alla. Inklusive bästa Emil. Nu har det vissats på teve. Alla har sett henne bli förödmjukad och sågad. Alla vet att hon ljög. 

Efter det som hänt är det omöjligt att gå till skolan igen. Emil svarar inte på meddelande och drar sig undan. Kompisar som inte längre är på hennes sida. Johanna ärkefienden som försöker få Emil att gilla henne i stället.

Och så pappas ilska över att hon har skämt ut honom. En ilska som övergår i en tystnad i flera veckor. Att vara med om det hemskaste som kan hända och inte ha en en enda att prata med det om. Frågan är hur Kattis ska göra för att komma vidare - hur drastiska handlingar behövs för att allt ska bli som det var? Är det ens möjligt? 

Fail,  jag gillar verkligen plotten. Att ingen förr skrivit en bok om de som blir sågade i idol är konstigt. Så smart och spännande ju. Vad händer med den som trodde allt och fick höra att noll och inget. En bra debut med massor att prata om. 

/Paula


Fail 
Författare: Mitch Fredriksson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129727432


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar