söndag 22 mars 2020

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund

När Nico kliver av tåget i Uppsala går hen först till skoaffären och köper ett par svart dr Martens kängor. Sedan vidare till frisören klipper av sig håret och färgar det rosa. Efter det är Nico redo för sitt nya liv. Äntligen nu ska allt bli annorlunda. Inneboende hos faster Valenka ny stad, ny skola och nytt namn.

Sibylla allmänestetiska läroverk platsen där allt ska hända. Platsen där överraskningar och det oväntade händer som Beata. Beata som plötsligt bara finns där och blir Nicos nya vän. Lika besatta av the Beatles är de båda två så pass att de pratar i bandets låttexter.

Valenka och Nico känner inte varandra sedan tidigare. Genom Valenka får Nico veta mer om sin släkthistoria, sin pappa och om Valenkas liv. Hur allt en gång var så annorlunda.

Inom Nico bollas det tunga stora och svåra - vem är hen och hur ska hen får andra att förstå? Kommer mamma någonsin att fatta? Att vara sexton år, försöka förstå vem du själv är och få dina nära att se dig så som du vill bli sedd.

Ganska nära sanningen - denna briljanta titel! Jag tycker så mycket om Nico och Valenka. Att få vara tillbaka på Byllis är fint att hitta blinkningar till Saker ingen ser älskar jag. En sak har jag dock att invända mot - 214 sidor är för kort. Jag vill ha mer av Anna Ahlunds shiny Uppsala och pappersvännerna hon skriver om.

/Paula


Ganska nära sanningen
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129710366
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar