fredag 6 mars 2020

Det sextonde året av Kim Liggett

Under en flickans sextonde år sägs hennes magi vaknar. Flickorna skickas då under ett år ut i ödemarken där de får klara sig själva. Innan de skickas i väg så bestäms det av männen vilka som blir gifta och vilka som kommer placeras för arbete när de kommer tillbaka.

De äldre kvinnorna pratar aldrig om detta sextonde år. Tierneys mamma saknar en del av ett finger vad som hände är det tystnad runt. Lika så vad som hände under Tierneys två äldre systrar nådeår. Nu är det Tierneys egen tur, det vita bandet i håret ska bytas mot ett rött och hon ska tillsammans med de jämnåriga flickorna vandra ut i ödemarken.

Tierney drömmer ofta om en flicka som ska rädda de alla en flicka som ska visa något annat. En annan sanning, en frihet. Att hela tiden bli bestämd om och av män är inte Tierneys grej men något hon finner sig i för det finns inget annat att göra.

På plats i skogen visar det sig att kanske är det inte männen som är den största faran utan flickorna själva. Tierney vägra tror på magin men något händer med de andra flickorna från är vad och vilka som kommer komma hem levande? Tierneys sextonde år blir inte som någon annan och det som följer tja ... gå till ditt närmsta bibliotek och låna den rosaste boken så får du veta.

/Paula


Det sextonde året
Författare: Kim Liggett
Förlag: B/Wahlströms (2020)
ISBN: 9789132211447
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar