fredag 13 mars 2020

Familjen av Cecilia Lidbeck

Ella är tolv år, hon är tredje barnet i Familjen. Familjen består just nu av tolv personer, åtta barn och fyra vuxna. Far är den som bestämmer, vet allt, hans sanning som är den rätta. Familjen bor på Gården där de odlar sin egen mat. Maten som solen måste välsigna innan de får äta den. Regnar det i flera dagar utan sol så går de hungriga, maten måste välsignas innan den ätes.

De är nästan självhushållande på gården men ibland behöver Far åka in till det som finns kvar i världen utanför. Utanför där allt är hemskt och förstört. Där skolorna har fått lägga ner och datorerna tagit över allt.

Ella har vuxit upp på Gården och vet inget annat. Ibland kommer det folk utifrån och flyttar in på Gården men de pratar aldrig om livet utanför får inte. Som läsare förstår man att Fars sanning den stämmer inte.

En dag träffar Ella en pojke från andra sidan. De möts genom stängslet som skiljer av Gården från världen utanför. Ella bestämmer sig för att hon ska rädda pojken. Pojken vill inte bli räddad och han berättar om en värld utanför som Ella inte kan tro på. Vem kan rädda vem och vems sanning är den sanna?

Familjen är den första sektboken jag läser. Min syster är smått besatt av berättelser och böcker om sekter och nu förstår jag henne. Familjen alltså! Wow vilken bok. Du som är bibliotekarie och jobbar med barn på mellanstadiet använd denna i bokklubb. Är du lärare så högläs boken och jobba med den i klassrummet. Sätt boken i händerna på alla tio, elva, tolv, tretton, fjortonåringar. Du som vuxen läs själv!

/Paula


Familjen
Författare: Cecilia Lidbeck
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN: 9789178131273
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar