måndag 16 september 2019

Blod i gruset av Mats Jonsson

I skolan får Mats och hans klasskompisar i uppgift att prata med någon gammal och ta reda på hur det var för. Ända sedan Mats var liten har han varit vän med grannarna Lasse och Ing-Mari. Varje kväll har han gått ner till de och bytt tidning.

Mats frågar Ing-Mari hur det var i byn när hon var liten fast han egentligen skulle vilja fråga någon mer spännande. Arlenes morfar som var skeppsläkare det låter verkligen som något spännande. Samtidigt som Ing-Mari och Mats pratar sitter Lasse i sin fåtölj och sover. Lasse som börjat bli dement och glider längre och längre bort, han har börjat prata i sömnen och upprepar "blod i gruset".

Mats anar att här finns något han måste ta reda på. Om han lyckas kanske Ing-Mari kan bli lite glad igen. Mats efterforskningar för honom till 1931 och en strejk som spårade ur och fem personer dog. Det är en känslig fråga i det lilla samhället men Mats han ger sig inte.

Samtidigt som han försöker få reda på vad som tynger Lasse börjar Mats förstå att han själv förtränger saker för sig. Som att han och Arlene en gång var vänner. Arlene som går i hans klass, som alltid är för sig själv och som alla andra är elaka mot. Hur svårt det kan vara att inse och erkänna att en är en mobbare.

Ända sedan jag första gången läste Hey princess har jag varit varit väldigt förtjust i allt som Mats Jonsson skrivit. Blod i gruset är det första han skriver utan att ha serierutor eller bilder som en del av berättelse. Jag tycker mycket om berättelsen det är snyggt hur Mats genom att ta reda på någon annans sanning också kommer fram till sin egen. Att välja vem en vill vara och handla därefter. Jag hoppas Mats Jonsson fortsätter att skriva fler böcker för mellan åldern jag skulle gärna läsa vidare om Arlene och Mats sommarlov.

/Paula


Blod i gruset
Författare: Mats Jonsson
Förlag: Alfabeta (2019)
ISBN: 9789150120875
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar