fredag 10 maj 2019

Pojken som följer sin skugga av Kadir Meral

Memo är så nervös för brevet som kommer avgöra hans framtid. Om han kommer in på universitetet så behöver han inte gifta sig riktigt än. Som fjortonåring kom Memo, mamma och de två småsyskonen till Sverige. Pappa var redan i Sverige, pappa som flytt från Turkiet landet det inte längre gick att vara Kurd i.

Memo har slitit hårt med skolan och för att lära sig språket. Familjen bor i Angered och Memo Mamma och pappa har gått SFI men de har det svårt med språket och den nya kulturen. De håller fast vid kulturen de flytt för att få vara en del av. En kultur med stora pampiga bröllop. Arrangerade bröllop med barn från kurdiska familjer.

Till Memos stora glädje kommer han in på universitet. Lärarprogrammet i Göteborg, han kan bo kvar hemma hos familjen i Angered. På universitetet träffar han Amanda. Kärlek uppstår, kärlek som det inte går att inte göra något åt. Memo håller till en början kärleken hemlig för föräldrarna. Han vet att de inte kommer gilla att han har en svensk flickvän. Memo ställs inför ultimatumet kärleken eller familjen?

Det är en varm och kärleksfull berättelse som Kadir Meral berättar genom Memo. Svårigheter, familjeband, kärlek, vänskap från förr och ny vänskap alla perspektiv ger mig en djupare förståelse för hur det kan vara att vara mittemellan två olika kulturer.

/Paula


Pojken som följer sin skugga
Författare: Kadir Meral
Förlag: Hoi förlag (2019)
ISBN: 9789176970928
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar