måndag 27 maj 2019

Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert

I dag är dagen då årets ALMA-pris delas ut. Årets vinnare heter Bart Moeyaert och jag har läst hans Kärleken vi inte förstår.

Det är en bok i tre delar om en familj i upplösning. Fyra syskon och en mamma. Vi får följa berättelsen genom näst yngsta systerns ögon. Hon som tar hand om sin lillasyster, ser upp till sin storebror. Där finns också en äldsta syster det är henne familjen är på väg till en stekhet sommardag när vi först möter familjen.

Det är hur varmt som helst, storebror och mamma bråkar. De bråkar om mammans älskare som kanske också är broderns älskare. Älskaren sitter tyst med i bilen. Det är tydligt att de yngre systrarna inte tycker om honom. Kommer de komma fram till storasyster eller inte.

En annan gång när mammans mormor dog då kom det ett brev att där de ombads ta hand om mannen som tagit hand om mormor sista tiden i hennes liv. Drömmar och fantasi får familjen att fundera vem kan det vara som ska komma och bo hos de? Nu nu ska allt bli annorlunda och bra. Eller? Sen var det där med att mamma och storebror inte kom överens så att storebror den bäst han flyttade hemifrån bort långt bort. Hur går det för syskonen som lämnas kvar?

Jag gillar det detaljrika språket som möjligen lurar mig då mycket händer mellan raderna och tolkningsmöjligheterna är många.

/Paula


Kärleken vi inte förstår
Författare: Bart Moeyaert
Förlag: Gilla böcker (2019)
ISBN: 9789178131075
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar