fredag 14 februari 2014

Skräcken på vinden av Anders Jacobsson

Herr Allvarlig Kip Jansson, bor med sin pappa i en stor lägenhet i Örebro. Varannan vecka finns också småsyskonen Samuel och Milla där. Utflyttade är storasyskonen Sebastian, Maja och Lis. De minsta har samma mamma, de äldsta har samma mamma och Kip han har en egen mamma. En mamma som bor i USA som han träffar på alla lov men det är ändå för sällan. Pappa han är författare till läskiga vuxenböcker. Ibland finns det massor av pengar andra gånger nästan inga pengar alls. Kip han far lite illa av att pappa har så dålig koll på allt. I hemlighet hjälper han till, håller ordning och koll på läget.

I samma hus som Kip bor hans bästa kompis Marjaneh och hennes mamma. Marjaneh och Kip har en hemlighet de vet att på vinden bor det ett spöke. De håller koll. Kip är rädd på riktigt fast han vet att spöken inte finns.

Även om boken heter Skräcken på vinden så handlar boken väldigt lite om det misstänka spöket. Det är snarare en bok om relationer, till familj, vänner och klasskompisar. Klasskompisar som har ordet kompis i sig men inte behöver betyda att alla är snälla för det. En bok om att ha mamma väldigt långt bort, att han en tjejbästis man inte vill tänka på som tjej, att han en pappa som tycker på tok för mycket om kvinnor och att i allt detta vara sig själv på bästa sätt.

Jag gillar boken oväntat mycket, eller framförallt så gillar jag Kip. Om Sune och Bert böckerna som Anders Jacobsson skrivit tillsammans med Sören Olsson fått mycket och välförtjänt kritik för att inte vara särskilt bra rent genus-mässigt. Så har Anders Jacobsson tillsammans med Kip äntligen följt med sin tid.

/Paula


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar