måndag 10 februari 2014

eleanor & park av Rainbow Rowell


En morgon på skolbussen kommer det på en ny elev, mitt i terminen när alla platser redan är fasta. Ingen lämnar plats åt henne. Men när hon kommer fram till Park så flyttar han sin väska och låter henne sitta där. Den första av många tysta bussresor. Efter ett tag märker Park hur hon den rödhåriga läser hans serier. Han börjar kolla av, är det ok att bläddra? Ingen säger något. Men så en dag låter han henne låna hem en av serietidningarna …

Början på något nytt.

Sakta och trevande får Eleanor låna serier, serier hon på kvällarna kryper upp med i våningsängen i rummet hon delar med fyra syskon. Försjunker i sin egen värld, i seriernas. Eleanor har det riktigt tufft hemma med ondskefull styfar och förtryckt mamma. I skolan viskas det bakom hennes rygg för att hon är ny, annorlunda, röd hårig och stor.

Park han är annorlunda han också, inte som de andra, en ensamvarg men accepterad för den han är. Sakta sakta börjar Eleanor och Park att prata med varandra. Om seriernas värld. Samtalet övergår omärkligt i musik. Ett första blandband blir inspelat men Eleanor har inga batterier att lyssna med. Vilket ordnas och Park ringer farmor och önskar enbart AA-batterier till sin födelsedag. Kärlek.

Men svår kärlek. Eleanor som har ett helvete hemma och ett annat i skolan. Som ser på sig själv med väldigt kritiska ögon. Hon kan inte förstå kan inte fatta vad det är för fel på Park. Någon som han kan väl inte tycka om någon som hon heller. Att Elanor inte får träffa eller ens prata med pojkar för sin styvfar gör ju inte direkt saken lättare.

Favoritcitat,

"Det var något med musiken på det där bandet. Det kändes annorlunda med den, och något nervöst. Något som fick Eleanor att känna att vissa saker - hela världen, egentligen - inte var som hon hade trott. Och det var bra. Det var fantastiskt."

"Att hålla i Eleanors hand var som att hålla i en fjäril. Eller ett bultande hjärta. Som att hålla i något helt, något alltigenom levande."

eleanor & park kan mycket väl vara 2014 års finaste kärleksbok. Vacker, varm, fin och gripande. Att få följa bokens karaktärer och se deras förändring tillsammans med Eleanor & Park. Hur de andra på bussen och i skolan sakta börja acceptera Eleanor när de förstår att hon hör ihop med Park. Parks resa i sig själv tillsammans med Eleanor, en tryggare och säkrare Park. Eleanor som får uppleva trygghet och kärlek, som hjälper henne att orka, att våga. Parks föräldrars utveckling gillar jag särskilt, både hans mamma och pappa får sig rätt rejäla tankeställare. LÄS LÄS LÄS, slukas upp och gråt en liten skvätt!

/Paula som hoppas Rainbow Rowells Fangirl kommer på svenska snart

5 kommentarer:

 1. Hej Paula, vilken fin text om Eleanor & Park! Fangirl kommer på svenska i mars nästa år! Hej hej från Lena på Berghs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena, å vad glad jag blir att Fangirl kommer på svenska. den som väntar på ngt gott...

   Radera
 2. Åh, den här vill jag läsa. Fantastiska citat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emma, jag blir nästan lite avis på dig som har den kvar :)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera