måndag 3 februari 2014

Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg

Nu är den äntligen här fortsättningen på Den första flickan skogen möter. Det har gått ungefär ett år sedan Hanna flyttade med sin familj från Rydöbruk till Göteborg. Nu är det sportlov och hon ska hälsa på bästa barndomsbästisen Jonna. De ska så klart också träffa Sabina. Hanna har inte träffat kompisarna sedan hon flyttade. Hon har heller inte träffat fina Janek.

Det är inte bara det att hon saknar sina kompisar och att det är nervöst att träffa de igen. Hon har inte pratat med Janek på länge och han vet inte att hon ska komma.

Men den sista tiden i Rydöbruk var hemsk. Mamma och pappa bara bråkade. Så var det där med Linda Palm också, hon som försvann och hittades våldtagen och mördad.

Nu har det hänt något läskigt igen. Olivia i Sabinas volleybollag har försök ta livet av sig. Hon ligger nu i koma. Mellan kapitlen får man följa Olivia i koma, Olivia som möter Linda Palm. Linda Palm som säger till Olivia att hon måste kämpa. Att hon vet vad som fått henne att göra det hon gjord. För hon var utsatt för samma sak.

Samtidigt försöker Hanna, Jonna och Sabina hitta tillbaka till varandra. Hanna träffar Janek men han har världen snyggaste tjej med sig. Det gör ont. Finns det en förklaring?

En skolkatalog dyker upp både i Joanna och Sabinas rum med deras klass uppslagen men också fotot på skolans lärare. Vem har lagt dit den? Är det ett tecken? I komadrömmen säger Linda Palm till Oliva att Hanna hon kan hjälpa dig. Hon kommer att tro dig. Men hur ser sanningen egentligen ut?

En så bra andra del. Nu får man ju veta. Veta vad som hände med Linda Palm. Har läst boken med två barngrupper (11-årngar). De har tyckt mycket om boken! Men just det där att man inte fick veta vad som hände det gillar de inte. MEN nu nu får vi veta. Har många biblioteksbarn denna ska sättas i händerna på. Det är otäckt på riktigt. Inte de spökiga tecknen utan annat. Men det jag tror att jag tycker boken är otäckare än vad barnen kommer göra.

Blir nostalgisk när de spelar Tjejsnack det gjorde jag också 1992, 1993 då boken utspelar sig.

/Paula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar