fredag 31 januari 2014

Skitenkelt av Mikael Friberg

Sju råd som tar ditt varumärkesbyggande från skitsvårt till skitenkelt allt med hjälp av Mikael Friberg. Detta är en bok jag normalt inte skulle läst. Läser sällan fakta. Och än mindre böcker som finns placerade på bibliotekets företagsinfo hylla. Men så skrev Feelgoodbibliotekarien om boken och jag kände den vill jag läsa. Att boken dessutom har ett väldigt snyggt omslag ja det gör ju som bekant inte saken sämre.

Jag tänkte läsa för att det är lite kul det där med varumärken, tänkte prickigapaula innan jag började läsa. Tänkte mycket bibliotek och barnbibliotek när jag läste.

Några av favoritcitaten jag kommer tänka vidare kring.

"En av de viktigaste byggstenarna i att driva ett varumärke är att veta vem man gör det för."
"Då ställer man sig frågan, vad är din måne? Vad skulle fungera som magnet för dig?"
"Nu kan man då fråga sig: vem är din McCartney om du är Lennon? Vem gör dig bättre? Vem lyfter ditt arbete några snäpp? Vem lockar fram din genialitet?"

Skitenkelt är lättsam, rolig och konkret. Tänker att det är bra att utmana sin läsning ibland också!

/Paula

torsdag 30 januari 2014

Smart för en dag och En ängel i min ryggsäck

Hittade två nya blanka luftiga 9-12år böcket (Hcg) när jag städade på nya böcker hyllan häromdagen. Två som jag inte läst. Lånade bums i våra nya moderna självutlåningsmaskiner på biblioteket.

Hem och läsa!

Smart för en dag av KG Johansson. En bok från Hegas förlag som ger ut luftiga böcker med tilltalande innehåll. Linus han har det tufft. Mamma och han har dåligt med pengar, sötaste tjejen i skolan bara skrattar åt honom och så fort han blir lite stressad kommer det fel saker ut ur hans mun. Han har en sak sin mobiltelefon, en Netphone 2020. Till och med bättre än en Iphone och med ett namn som får mig att tänka på kvastar i Harry Potter. Men så får han ett sms från KLOK som står för klyftig, listig och kunnig. 5 kr per sms. Linus blir smått besatt. KLOK kan svarar på allt. Till och med om han kan få söta tjejen att bli kär i honom. Men jag undrar varför han inte använder google mer? Små spännande, jag gillar lillkillen i huset men lite långsökt story. Fint lyckligt slut. Kanske för lyckligt för att vara realistiskt?

En ängel i min ryggsäck av Annette Skåhlberg och ill. Katarina Dahlqvist. Noah är helt förtvivlad, mormor är död. Han är helt otröstlig. Vill bara vara ensam vägrar vara ledsen tillsammans med mamma. För att vara ledsna tillsammans det blir bara värre. Men så en natt drömmer han om mormor, lovar i drömmen att i morgon ska han gå till skolan igen. Mormor har nämligen fixat något. Mycket riktigt på vägen till skolan börjar det låta konstigt från Noahs ryggsäck. Väldigt konstigt. Vad kan det vara? Är det en mus? Nej det är en ängel. Men inte en lite annorlunda ängel … 58 sidor, tydlig första del. Tycker bättre om Syster varg och Vattenspår av samma författare och illustratör.

/Paula

tisdag 28 januari 2014

Nordiska väsen av Johan Egerkrans


Förra årets absolut finaste bok. En av de finaste böckerna någonsin författad och illustrerad av Johan Egerkrans. Haft den i min ska läsa hög ända sedan bokmässan och nu äntligen är den läst! Precis som bokens titel berättar så är detta en bok om våra nordiska väsen. Så mycket skrönor och kunskap samlad med de vackraste illustrationer.

Jättar som antagligen fått sitt namn för att de tyckte så "jätte" mycket om att äta. Källråt som får mig att tänka å trollskogen jag vuxit upp i. Troll som bergtagna människor kanske för att de börja bli ont om troll. Jag gillar att vättar de har namn som Poss, Toss och Knoss. Om andra väsen har namn framgår inte. Så jag antar inte.

Den otäcka maran, en form av syster till varulven. Mödrar som var extra rädda för smärta använde sig av ett trollknep och kröp genom fosterhinnan från ett föl. Detta gjorde att smärtan vid förlossning uteblev men att flickor blev maror och pojkar varulvar. Mylingen som ni ser på bilden (en av alla fantastiska i boken) är en sorglig en. Ett odöpt barn som går igen. Ett barn som modern har mördat vid födseln. För att slippa skammen att vara en ogift mor.

Lärdomar från boken flera väsen spelar fiol. Undrar varför just fiol? För att det är ett gammalt instrument? Eller bara i alla fall. Flera väsen kan "mutas" göras tillfälligt snälla med silvermynt och snus. Det är också bra för jakt och fiskelycka. För att skydda sig mot onda väsen en stålsax.

En bok som mycket väl kan läsas tillsammans med sagor eller nyare berättelse om våra magiska väsen som Mårten Melins Liksom helt magiskt (mer om den 3 februari).

Utifrån denna bok ska vi ha en väsen, monster och påskkäring dag på biblioteket under påsklovet. Riktigt hur det ska gå till vet vi inte. Men bra det kommer det att bli.

/Paula som tycker att Nordiska väsen är den kanske bästa presentboken (även till sig själv)

måndag 27 januari 2014

LäsaNUhögen


Så här se min "skaläsaNUhög" ut just nu. Tror ovanligt mycket på denna bokhög!

/boknörden

söndag 26 januari 2014

Stinas skatter av Lisen Adbåge


Lycka är när man hittar nya fina pixi-böcker när man egentligen mest bara ska handla tråkig mat. 12kr glädje.

Stinas skatter om hunden Stina som hittar så mycket fint på sin promenad. Men som bara har en mun att bära med. Hur gör man då?

/Paula

lördag 25 januari 2014

I detta nu

I måndags övade jag med pannlampa. I fredags övade jag utan pannlampa och i detta nu kör vi. Plats Växjö stadsbibliotek, stjärnrummet. För dig mellan 10-14 år. Jag kommer läsa Som en fisk i vattnet ur Mårten Melins nya bästa Liksom helt magiskt.

Lycka att det finns fyra böcker till utlån efteråt. Pannlampor finns till utlån om du vill börja läsa bums!

/Paula

För dig som precis börjat läsa

Massa nya fina för dig som precis börjat läsa själv.

Du är inte ensam! av Mymi Doinet och ill. Mélanie Allag. Om Julia som åker till Alaska för att hälsa på sin kompis Nanouk. De har träffats på internet. Massor av snö och äventyr. Som att rädda en liten isbjörn och hjälpa den hitta sin mamma igen. Boken avslutas med några sidor isbjörns fakta.

Första träningen av Åsa Oxenmyr och ill. Ingrid Flygare. Äntligen en innebandybok för nybörjar läsare. Så efterfrågat. Joel testar på att spela innebandy kan det vara något för honom? Även om han måste gå på första träningen med pappas gamla innebandyklubba? Avslutas med några sidor innebandy fakta. Det bästa med boken är att Joels mamma har blått hår!

Fast i isen av Mats Wänblad och ill. Micaela Favilla. Ett nytt äventyr med morgan och piraterna. De fryser och tänker att de ska åka till värmen. Men Halv-Nelson har satt kartan upp och ner. Alltså kommer de till kylan och isen istället. Träffar isbjörnar gör de också. Inte lika snälla som de i Du är inte ensam! Tur att sjörövarna har Molly Blod med sig. Säger bara det.

Alla tre böckerna ingår vad Rabén & Sjögren själva kallar "Kul och lättläst!" Böcker med kort text och pratbubblor!

/Paula

fredag 24 januari 2014

Ett monster går på bio av Mats Wänblad Ill. Pelle Forshed


Min bästa börja läsa serie är utan tvekan Familjen Monstersson. Jag älskar Familjen Monstersson. Bästa vännerna Ebba och Boris ger sig ut på olika upptåg. Att Ebba är en människa och Boris en zombie det har liksom ingen betydelse och det är så bra. Också väldigt bra i läsa mellan raderna träning för nybörjarläsare.

I nya Ett monster på bio bjuder Ebba med sig Boris på bio. Men Mysis (Boris husdjur/hund) får inte följa med in i salongen utan han får vänta utanför. Det som är så härligt i Ebba och Boris vänskap är att de tycker så olika saker är otäcka. De väljer mellan filmerna Den hemska natten med blod och Skoj med Kirre & Kurre (om söta ekorrar). Ebba betalar och väljer den filmen hon tycker är läskigast.

Boris sitter och ler när de andra är så rädda att de inte vet vart de ska ta vägen. Men när filmen är som läskigast ja då dyker Mysis upp …

Apropå Familjen Monstersson, för några veckor sedan frågade en flicka mig på biblioteket om den nya Boris boken kommit än. Vi kollade upp utgivningsdatum å reserverade boken åt henne. Hon berättade att hon älskade böckerna och till och med hade en Boris-gympapåse. Mitt svar på det var det har jag också! Hon tittade på mig som om jag var helt konstig :) En konstig stor (vuxen) som råkar vara barnboksnörd!

/Paula som hoppas på många många fler böcker om Boris och Ebba

torsdag 23 januari 2014

Finaste boken just nu


Har årets finaste bok redan kommit? En ny biografi om Tove Jansson. Tove Jansson som uppenbarligen hade en tornateljé. Vilken dröm va en TORNATELJÈ! Lånade bibliotekets ex några dagar för att klappa på och bläddra i. Kolla på fina bilder och läsa bildtexter. Inspirerades att baka Lilla My scones. 

/Paula




onsdag 22 januari 2014

Silverpojken av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlssons barnboksdebut Glasbarnen vann förra årets Barnens romanpris. Har läst Glasbarnen i bokklubb och i läsgrupp i skolan. Elva-åringarna älskade så mycket. Jag också för den delen. Blev också rädd på riktigt.

Nu har del två kommit, Silverpojken för oss åter till Åhus, Billie, Aladdin och Simona. Denna gång är det inte Billie som är huvudperson utan Aladdin. Gillade verkligen Aladdin när jag läste Glasbarnen så det är kul att få bekanta sig mer med honom.

Aladdins föräldrars restaurang Turken i tornet går inte längre så bra som den gjort. De har fått sälja både husbåten och huset och flyttat till gamla vattentornet i vilket de har restaurangen.

Det börjar försvinna mat från restaurangens kylskåp. I samma veva börjar Aladdin se en pojke i gammeldags kläder smyga omkring utanför vattentornet. Kan pojken vara mattjuven? Vem är pojken hör han hemma kanske hemma på flyktingbåten som ligger i hamnen? Men varför ser inte Billie pojken?

I skolan får Aladdins klass i uppgift att lära sig mer om Åhus, Aladdin bestämmer sig för att skriva om den gamla silversmeden som hade smedja på marken där vattentornet ligger i dag. Han kommer över en sorglig historia, om svartsjuka, död, fattigdom och en försvunnen silverskatt. En silverskatt som spöket Silverpojken sägs leta efter. Kan det vara Silverpojken Aladdin sett?

Denna gång går de inte till biblioteket för att hitta hjälp bakåt i tiden utan tar sig istället till kyrkan och pratar med prästen. Än en gång sitter de ner och pratar med Ella den gamla damen som tror på spöken. Men hon sköter också om kyrkans arkiv och alla gamla foton.

Gillar, gillar, gillar! Extra plus för den otäcka spegelscenen på s. 67. En så bra del två! Står på egna ben samtidigt som den gör Glasbarnen ännu bättre. Jag undrar kommer det en del tre om Simona? Oavsett Kristina Ohlsson fortsätt skriv för barn!

/Paula

tisdag 21 januari 2014

Vissa dagar känns mer välkommen hem



Vissa dagar känns helt enkelt mer välkommen hem än andra dagar. Å jag jag tycker väldigt mycket om att få post. När brevlådan har tre bruna paket då kan man inte annat än att bli glad. Särskilt inte när det är två efterlängtade böcker och världens kanske finaste anteckningsbok (UTAN linjer i).

/Paula boknörd och anteckningsboknörd

måndag 20 januari 2014

En sekund i taget av Sofia Nordin

Fort gick det. En otäck feber som dödade i stort sett alla. Hedvig flyr från huset där hennes mamma, pappa och lillebror ligger döda. Är hon den enda överlevande? Förtvivlad lyckas hon få med sig mammas jobb nyckelknippa bort från lägenheten.

Nyckelknippan som går till skolan, där det finns ett skolkök med massa mat, tält, sovsäckar och stormkök. Ett bra ställe att börja på. Allt hände så fort på kvällen så inga döda kroppar bör finnas i skolan heller.

Är hon helt ensam kvar? Enda människan? Vart ska hon ta vägen? Hedvig är modig. Hon kämpar framåt försöker att inte tänka på de döda. Kommer på att lite utan för staden finns en gård de brukade besöka med skolan. Ingen bor där men det finns djur.

På en fullastad cykel beger hon sig mot gården. Djuren lever fortfarande, de är törstiga och korna i behov av att mjölkas. Med hjälp av en bok från skolbiblioteket lyckas hon mjölka korna. Men mjölken den är hemsk. Men det går att göra smör av den. Hedvig lyckas klara sig bra, hugga ved, elda, ta hand om djuren, mat, odla sysslor som blir till vanor. Sysselsätta sig för att slippa tänka på vad som hänt. Hon pratar med djuren, för sig själv och med döda bästisen veta-bäst-Lydia.

Hedvig tror sig ha koll på läget får hon plötsligt syn på ett skoavtryck på gårdsplanen. Ett skoavtryck som inte är hennes. Detta skoavtryck får mig att tänka på Robinson Crusoe rädsla när han ser ett fotavtryck på sin öde ö. Är det vän eller fiende som finns i närheten? En röst som säger Hallå? En tjej i Hedvigs ålder. En Ella. Plötsligt är Hedvig inte ensam längre. De är två som ska samsas om det som blivit Hedvigs vardag.

Men när man är två då behöver man prata. Behöver man också minnas? Finns det två överlevare finns det då ännu fler?

Spännande bok som känns som en utveckling av Sofia Nordins Äventyrsvecka. Hungerspelsvärlden som de skulle kunna vara i vår värld?

/Paula


lördag 18 januari 2014

Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins


Nu har jag lyssnat om hela trilogin Hungerspelen, Fatta Eld och Revolt. Härligt känsla att kunna lyssna igenom alla tre i följd. Men konstigt är att Revolt inte slutar som jag minns. Utan att spojla men jag hade för mig att Gale dog. Det gör han inte. Undrar hur jag fick för mig det. Lite besviken är jag. Eller det är hur bra som helst, värld att slukas upp i. MEN Katniss är ju inte alls den starka hjältinnan som jag trodde, hon styrs hela tiden av handledare, rebeller och spelledare. Såg inte riktigt spelet bakom när jag läste böckerna första gången. Besviken som alltid på epilogen som jag hade förträngt. Den är helt onödig ju. Konstigt och intressant hur en bok ändras i minnet ett tag efter läsningen.

Funderar över vart man kommer dela upp Revolt när den ska filmas. Eftersom jag hört rykten om att den ska delas upp i två filmer.

Det är Rebecka Hemse läst in böckerna och det är hur bra som helst gjort!

/Paula boknörden


fredag 17 januari 2014

Tina och Zlatan av Ann-Kristin Lundmark

Listan över boktitlarna med Zlatans namn i börjar bli rätt många. Lill-Zlatan och morbror raring, Ludde gör en Zlatan, Som Zlatan fast bättre, Strumpmannen och super Slajdan (variant på Zlatan men tydligt vem som menas) och nu Tina och Zlatan. En ofullständigt lista bara de första jag kom på. Och flera lär det bli.

Tina och Zlatan finns med på listan över böckerna vi ska presentera för lärare vecka 9. Tina 8 år ringer från skolan till mormor för att bli hämtad. När mormor kommer bara gråter och gråter hon i bilen. Hon har bestämt sig för att sluta skolan. Att aldrig mer gå tillbaka dit.

Allt har blivit fel. Hon har lovat nya klasskompisen Andy en autograf från Zlatan. Eftersom hennes pappa är sportjournalist borde det inte vara omöjligt. Eller? Problemet är att pappa ska börja ett nytt jobb som radiojournalist borta från sporten. Något han glömt berätta om för Tina.

Inte vill hon berätta för mamma och pappa vad som hänt. Tillsammans med fröken kommer de fram till att ge Tina lite tid, en vecka hemma från skolan. En vecka hos mormor. Mormor full av egna berättelser lyckas få Tina att berätta om varför hon inte vill gå tillbaka till skolan.

Gillar verkligen mormorn i den här berättelsen. Vill också få äta pannkakor vid hennes köksbord. Men bokens slut tja det känns inte helt trovärdigt att Zlatan skulle svara på mejl och posta autografer? Eller vad vet jag?

/Paula





torsdag 16 januari 2014

Sant eller falskt av Anderas Palmaer och Peter Berting

En bok full med Sant eller falskt-historier. Hur är det vad är sant och vad är inte sant?

Kan en människa räkna till en miljard. Ett, två, tre osv … Kan en människa springa fortare än en bil? Kan människor leva under ytan?

Gillar tidigare delar i denna serien bättre, som Vampyrboken och Varulvsboken. Det bästa med Sant eller falskt är sista sidorna på slutet om hur man gör egna Sant eller falskt historier. Att det är bra med så mycket detaljer som möjligt. Ska man ljuga/luras gör det så trovärdigt det bara går.

/Paula

onsdag 15 januari 2014

Ett år som barnbibliotekarie


I dag är det ett år sedan jag gick från att vara skolbibliotekarie till att bli barnbibliotekarie. Ett år fyllt av utvecklande och roliga saker på biblioteket. Först och främst så är det väldigt roligt att jobba med bibliotekarier. Gillade att jobba med lärare också men inte riktigt samma sak. Ett år med bokklubbar, bokprat, Harry Potter, väggpoesi, kreativt internat med Coraline, Engelsforsnörderi, böcker, böcker, böcker, boktipsande i radio, lovpyssel, Emil 50års-kalas, sagostunder, boksamtal och massa annat kul och givande tillsammans med böcker och läsare. Sådant som gör mitt jobb till världens bästa (i alla fall för mig).

/Paula barnbibliotekarie

tisdag 14 januari 2014

Snart är jag borta av Hanna Jedvik

Snart är jag borta är en bok full av musiknostalgi, igenkännselse med drömmar om Göteborg men också av onda slag i magen. Det är en varannant kapitel bok om bästisarna Lina och Maja.

Lina och Maja som båda bär på så mycket svärta och smärta. Så olika och så lika. Oskiljaktiga. Men så denna sommaren händer det som inte får hända. Lina utsätts för en hemskt gruppvåldtäkt. Hon känner sig som den hemskaste människa i världen och skyller allt på sig själv. Bestämmer sig därför att inte berätta något för något. Maja märker att det är något som är fel men Lina vill inte släppa in och de glider ifrån varandra.

Maja som en gång slant lite extra djupt med rakbladet på handleden hamnade på sjukhus och genom gick en massa samtalsterapi. Nu har Maja börjat hitta tillbaka till sig själv. Våga vara sig själv. Med bästa popindiemusiken (samma som jag också älskade, älskar och kan utan och innan).

Maja sneglar efter den svarthåriga Jonas med randiga tröjor. Lina hittar en ny vän Calle. Calle som är min nya favorit karaktär så fin så genom snäll! Maja drömmer om Göteborg och Lina gör allt för att inte tänka.

Jag har markerat massor av sidor med rosa små post-it lappar. Igenkännelse, nostalgi eller bara för att orden är så bra. Tänker på mina år i Göteborg (2001-2005) när jag läser. Ser framför mig, minns och känner igen. Jazzhuset på torsdagar <3 Känslan när man såg Henrik Berggren. Hanna Jedvik som spå bästa sätt väver in musikcitat från de bästa.

Favoritcitat,

"Å andra sidan kan Maja också vara så uppsnärjd i att man ibland måste dra tillbaka henne ner till jorden med dunder och brak för att få henne att förstå att livet faktiskt inte är en låttext."

"Vad ska vi hitta på, då? frågar Lina och undrar om han är hur knäpp som helst.
Jag har köpt ost, bröd och chips till vår picknick i parken.
Ska vi ha picknick?
Självklart ska vi ha picknick, säger han och skrattar till."

/Paula som trots nostalgin är glad att vara 32 i Växjö och inte 20 i Göteborg

Fotboll och dans

Fossa i böcker inför det årliga bokpratet som alla Växjös lärare (f-6) bjuds in till vecka 9 på stadsbiblioteket. Två av de 21 är En i laget av Atle Berge och Jag vill också dansa av Camilla Dahlson.

En i laget om Vidar som flyttat från Island till Norge. Han går omkring i sin Barcelona-dräkt och pratar i sitt huvud med Messi. När han får syn på ett gäng killar som spelar fotboll också i Barcelona-dräkter frågar han om han får vara med. Men är det självklart?

Jag vill också dansa handlar om Alva. Alva som är ledsen för hon vill dansa som de andra i klassen men mamma har inte råd. Finns inga pengar. Men mamma hon får en snilleblixt kanske kan Alva få både danskläder och privatlektioner utan att det kostar något?

Två helt ok, ganska vanliga böcker för barn som läser lite mer text, typ  8-9 år. Men varför har fotbollsboken en kille i huvudrollen och dansboken en tjej i huvudrollen? Jag blir lite trött varför ska det alltid vara så? Så klart ska det vara så ibland men inte alltid. Eller hur? Vad jag vet så spelar tjejer fotboll och killar dansar. Eller?

/Paula

måndag 13 januari 2014

Samtal med en chokladkaka av Martin Page


En pojke lämnas under sin födelsedagsmiddag ensam. Brandlarmet har gått å både mamma och pappa de är brandmän. Men de säger åt sin son att äta upp maten och sedan chokladkakan som står i sin låda i kylskåpet.

Ingen tårta eftersom mamma och pappa konstigt nog inte tycker om choklad. Pojken tänker att det måste vara ett allvarligt hälsoproblem att inte tycka om kakor. Håller med honom!

Chokladkakan ser helt underbart perfekt ut. Men när han lyfter gaffeln ja då börjar någon skrika ät inte upp mig. En pratande chokladkaka som säger sig älska födelsedagar men inte vill bli uppäten.

En rolig, mysig och lite allvarlig bok om chokladkakor och ensamhet. Klassad som barnbok men en bok för alla som tycker om chokladkakor.

/Paula som älskar choklad <3

söndag 12 januari 2014

Glaskupan av Sylvia Plath

I höstas kom fyra nya Albert Bonnier klassiker ut. De har alltid så fina omslag. Men denna gång överträffades de med höstlängder. Detta måste vara ett av de finaste bokomslagen NÅGONSIN. Helt i min smak med färg och stil. Att detta omslag fick mig att läsa Sylvia Plaths Glaskupan ja det gör det hela ännu bättre.

Glaskupan är berättelsen om ett år i nittonåriga Esthers liv. Ett liv som är indelat i två delar. En sommar i New York ett pris i en skrivtävling. En sommar tillsammans med en hög andra flickor. Ett liv i flärd, med presenter, fotograferingar och beundrare.

Resten av sommaren tänker Esther tillbringa på ett skrivarkurs som bara väldigt få kommer in på. Men duktiga flickan, med höga betyg, stipendium och priser är väldigt säker på att komma in. Men när hon kommer hem till lilla staden ligger där ett kuvert som berättar att hon inte kommit in. Att hon inte platsar.

Hon fastnar hemma hos mamma oförmögen att göra något. Inte ens byta kläder eller tvätta håret. Efter ett självmordsförsök hamnar hon på sjukhuset och vidare till psyket. Mellan olika sjukhus och vidare till en privatklinik.

En berättelse full av tankar, möten och drömmar om att ta sig vidare bli något mer något stort. Det som slår mig flera gånger är att hon är så ung. Undrar hur jag upplevt boken om jag varit 20 när jag läst? För Esther skulle lika gärna kunna vara 32. En berättelse jag kommer komma tillbaka till i tankarna flera gånger.

/Paula

Lokas monsterglasögon av Lisa Moroni

 

Loka hon ser dåligt och ett besök till optikerna är nödvändigt. Undrar hur dana glasögon hon ska välja? Vilken färg? Form? Men mamma får ett telefonsamtal från sjukhuset där hon jobbar och måste iväg nu på stört. Men Loka hon kan väl gå in till optikern å kolla lite på bågar? 

Optikern han ser direkt på Loka vilken typ av glasögon hon behöver. Plocka upp ett par runda med stålbågar ut en skrivbordslåda. När Loka provar de känner hon att de är perfekta plus att hon kan se igen. Men grejen är att hon ser mer än innan … Nu ser hon också monstren. Men de allra flesta är snälla om än fulla av scenskräck. 

En mysig berättelse för barn som precis börjat läsa hela sidor med text. Lisa Moronis illustrationer av Loka får mig att tänka på Eva Erikssons Bella. Ni vet hon med den lösa tanden.

Jag minns känslan av att gå till optikern första gången och prova ut glasögon. Var typ 10 år och valde otäcka turkos-melerade glasögon med rött i. Tyckte så klart inte de var förskräckliga då. Utan redan på den tiden gillade jag att ha glasögon. Nu kan jag inte tänka mig att inte ha glasögon. 

/Paula som har alla sina gamla glasögon i två lådor i garderoben

lördag 11 januari 2014

Stjärnenatt av Jimmy Liao


Stjärnenatt är väldigt vacker bilderbok för lite äldre barn (9-12år Hcg-åldern). En ensam flicka med långt svart hår drömmer sig bort i sin egen värld. Som barn hos farmor och farfar i bergen. Som skolflicka i staden hos mamma, pappa och tystnaden. Föräldrar som jobbar massor, få vänner och barn som tycker hon är konstig. Ibland är de andra barnen elaka. Men den egna världen den är fin och full av fantasi.

På kvällarna tjuvkikar hon ibland på andra. En kväll ser hon att det flyttat in en ny familj hos tanten mittemot. En pojke i hennes ålder. En ny klasskamrat som inte vill prata.

"Han var mycket tystlåten av sig och hälsade aldrig på andra.
Mina klasskamrater tyckte att han var underlig, men mig gjorde det inget.
Ibland vill inte jag heller prata med andra."

"Jag hade märkt att han ofta brukade krypa ihop i ett hör i bokhandeln och läsa.
Då glömde han helt bort världen runt omkring."

Men flickan håller sig nära honom och en dag när de andra pojkarna är riktigt elaka då förvandlas hon till en drake som säger ifrån. Flickan och pojken blir vänner. Vänner som kan vara tysta bredvid varandra för att det mest är fint med sällskap.

Jimmy Liaos bilder är fantastiskt vackra och hans ord poetiska. Känner väldigt mycket igen mig i de båda citaten jag valt från boken. Skönt med folk som ibland inte heller vill prata. En fin berättelse om ensamhet, vänskap och sorg. Gillar sidorna där bilderna får tala helt utan text lite extra mycket.

Å han den där van Gogh (se här) dök upp igen. Boken är till och med döpt efter en av hans tavlor. En tavla som finns med i boken.

/Paula som gärna läser mer Jimmy Liao och drömmer sig bort i hans bilder fler gånger


fredag 10 januari 2014

Amatka av Karin Tidbeck


2013-års sista bok blev bokcirkelboken Amatka av Karin Tidbeck. En okänd framtid där allt är annorlunda. Det finns 28 godkända flicknamn och 28 godkända pojknamn (ett namn för varje bokstav).  Barn växer upp i barnhem och bär alltid med sig numret på sitt barnhem samt vilken av de fyra kolonierna man kommer från. Det fanns en femte koloni men den talar man inte om. Det är mycket man inte talar om. 

Vanja får i uppdrag att bege sig från koloni 1 Essre till koloni 4 Amatka för att ta reda på behovet av nya hygienprodukter. Hon blir ifrågasatt vad spelar det för roll när allt ändå är gjort av samma massa. Den formlösa massan som människor tvingar i en form genom att namnge och märka upp med svart märkpenna.

I koloni 4 är saker annorlunda, det är mörkare, dricks mer kaffe och sprit, folket är lite mer melankoliska. Vanja får bo hemma hos Nina, Ivan och deras lägenhetskamrat Ulla. Lyxigt med ett eget rum tycker hon. En lyx som inte finns i Essre. Men i Amatka försvann 100 människor i en mystisk olycka för femton år sedan. En olycka som man inte pratar om, inte få prata om. Men som väcker Vanjas nyfikenhet. 

En nyfikenhet hon pratar med bibliotekarien Evgen om. Evgen som har massa hemliga papper, brev och dagböcker från förr som han gömt. Information som väcker nyfikenhet. Men när styrelsen bestämt att han ska gallra halva biblioteket för att pappret behövs till att märka saker. I förtvivlan tänder han eld på biblioteket. 

Spännande med tankarna om materia som formas till önskade föremål. Allt som blir till ett kladd om man glömmer att märka och berätta för föremålet vad det är dagligen. Tycker mycket om Karin Tidbecks språk. Är väldigt imponerad över hur de alltid diskar direkt när de har ätit färdigt. Långt ifrån hur min diskrutin ser ut. 

Ser mest fram emot att diskutera dörren, kärleken och Amatkas slut. 

/Paula 

torsdag 9 januari 2014

Bokcirkel och att välja bokcirkelbok

I februari 2009 hade min bokcirkel sin första träff. Det är snart fem år sedan. Imponerande tycker jag. Från början var vi fyra stycken skolbibliotekarier som ville bli bättre på det där med boksamtal. Finns väl inget annat sätt att bli det än att utsätta sig själv för det. Till en början experimenterade vi lite med hur vi skulle välja bok. Men rätt snart kom vi fram till att var fjärde gång väljer man. Boken man väljer ska finnas att låna på biblioteket efter hand kom vi också fram till att den gärna få finnas som e-bok. Fyra skolbibliotekarier blev fem. Vips blev en skolbibliotekarie barnbibliotekarie (jag). Men vi fortsätter och träffas ungefär en gång i månaden. Beroende på hur tjock boken är.

Listan på vad vi läst är lång, varierande och rätt imponerande!

2009
Dansa på min grav av Aidan Chambers
Slottet det vita a Tormod Haugen
Kalla det vad fan du vill av Marjunen Bakltiari
Ute/inne av Scott Westerfeld
Fahrenheit 451 av Ray Bradbury
Hata Romeo av Rachael Wing
Skuggan över stenbänken av Maria Gripe
En liten hattaffär på hörnet av Maritha Conlan McKenne
Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson
Gör vad du vill av Erland Loe

2010
Det blåser på månen av Eric Linklater
Nabus bok av Zizou Corder
Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce
Liv och Lovisa av Emma Granholm
Högläsaren av Bernhard Schlink
De vandrande städerna av Philip Reeve
Baskervills Hund av Arthur Conan Doyle
Isvandraren av Jirô Taniguchi
Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Varghunden av Jack London

2011
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
Nimhs hemlighet av Robert C. O'Brien
Stolthet och fördom och zombier av (Jane Austen) och Seth Grahme Smith
Att tro på mister pip av Lloyd Jones
Slutet på Mr Y av Scarlett Thomas
Kafka på stranden av Haruki Murakami
Den perfekte vännen av Jonas Karlsson
Kollektivt självmord av Arto Passilinna
Kram av Hans-Eric Hellberg & Amandas bok av Katarina Janouch

2012
Jag minns att jag sprang av Ron McLarty
Kallocain av Karin Boye
Den oändliga historien av Michael Ende
Skattkammarön av R.L Stevenson
Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder
Änglarnas syster av Anna Jörgensdotter
Yarden av Kristian Lundberg
Udda verklighet av Nene Ormes

2013
Betty blue 37 grader på morgonen av Phillippe Djian
Darling Jim av Christian Mörk
Fairest of al a tale of the wicked queen av Serena Valentino
En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru
Wallflower av Stephen Chobosky
En man som heter Ove av Fredrik Backman
62 dagar & Springa med åror av Cilla Naumann
Döden och alla hans vänner av Kristoffer Leandoer

2014
Amatka av Karin Tidebeck
??

Nästa bokcirkelbok är det jag som väljer. Tidigare har jag alltid vetat direkt men denna gången har det varit lite extra svårt. Tror att mitt val har landat på den boken som nämnts mest i böcker jag läst det senaste året. Vilken det är är hemligt i någon dag till. Någon som vågar sig på en gissning? Eller kanske den där andra som jag är så nyfiken på … Så svårt!

/Paula som gillar att bokcirkla och prata böcker

onsdag 8 januari 2014

Mãn av Kim Thúy

Mãn är en fängslande berättelse berättade på det vackraste språket. I Vietnam födds en flicka som lämnas bort av sin allt för unga mor. Hon blir omhändertagen och vidare lämnad till sin tredje mor, den tredje morden som blir mamma.

En barndom och ett livsöde i fragment. Inget kapitel är längre än två sidor de flesta bara en sida långt.

"Mamma lärde mig tidigt att undvika konflikter, att andas utan att finnas till, att smälta ini omgivningen."

Ett äktenskap en Vietnamesisk man bosatt i Canada åker till Vietnam för att träffa lämpliga fruar. Hon blir vald, gifter sig och åker till Canada.

När hon lämnar Vietnam beskriver hon avskedet från sin mamma så här "I motsats till andra vietnamesiska mödrar, som satte sin lit till barnens lojalitet och tacksamhet, ville mamma att jag skulle glömma, att jag skulle glömma henne eftersom jag hade fått en chans att börja om på nytt, att ge mig av utan packning, att uppfinna mitt liv på nytt. Men det var omöjligt."

Det är ett äktenskap, inte kärlek. Jobbar på sin makes restaurang och gör fantastisk mat. Föder en pojke och en flicka. Får en underbar vän. Restaurangen går strålande, en kokbok ges ut. Resor och i Paris, ett möte som kanske ändrar på allt?

En av mina favoritscener är när restaurangbesökaren Jean-Pierre lämnar över en meny till restaurangen med datum och ett klockslag  till den vackra kvinnan på tågperrongen.

Uppslukande och härlig läsning men svår att skriva om.

/Paula

tisdag 7 januari 2014

Tove Jansson året 2014


I augusti 2014 är det 100 år sedan Tove Jansson föddes. 2014 blir alltså det stora Muminåret <3 Jag börjar med att lyssna om alla böcker och skaffa mig en Muminpappan hatt till jobbet.

Höstlovet kommer krylla av Mumintroll i alla dess former på biblioteket. Idéer någon? Fast det är ju rätt länge tills dess.

/Paula muminnörden

måndag 6 januari 2014

Minnen av David Foenkinos




Patrick är en ungvuxen som drömmer om att en dag skriva den stora romanen. Han jobbar nätter på hotell. Ett jobb som får honom långt från sitt vanliga sociala liv. Han tänker mycket och skriver massor av anteckningar på nätterna. "Det jag kallade "min personlighet" var det besynnerliga resultatet av allt som påverkat mig."

När hans farfar plötsligt dör börjar han ägna mer tid för sin farmor. Farmor som snart inte kan bo kvar hemma utan flyttas till ett ålderdoms hem. Patrick och hans pappa är de som besöker farmor mest.
Farmor som är väldigt trumpen och ilsk över att de fattat beslutet att flytta henne.

Men Patrick och farmor finner på ålderdomshemmet en humörshöjare. En fantastiskt ful tavla. En tavla som får de båda på bättre humör och som piggar upp farmor på de deppigaste dagarna. "Även farmor hade fått pippi på kotavlan, och vår gemensamma avsky gjorde oss fulla i skratt." I födelsedagspresent tar Patrick med sig farmor för att besöka kotavelkonstnären. Det är min favoritscen i boken. Hur de hälsar på den deprimerade mannen som inte målat på flera år men Patrick och farmor höjer tavlan till skyarna så pass bra att konstnären börja måla igen.

Lite innan farmor flyttade till ålderdomshemmet gick både Patricks mamma och pappa i pension. Pappa möter han mer än vanligt nu tillsammans med farmor. Men det är något pappa döljer något om mamma. Mamma som hela livet drömt om pensionen och allt hon skulle göra då …

Farmor bär på en sorg att hon fick sluta skolan i tredje klass och inte börja igen. Patrick ordna så att hon får gå en dag som tredjeklass elev i sin gamla skola. Fröken för klassen är den väldigt söta Louise, som Patrick beskriver sina känslor för så här, "Jag kunde bara säga att hennes plötsliga närvaro fyllde ett tomrum. Ett tomrum efter henne. När jag såg henne förstod jag (fastän jag aldrig kunnat uttrycka denna önskan) att jag hade väntat på henne." Det är så fint, vacker och rörande att läsa om möten som ändrar liv och får hjärtan att slå. Men jag undrar tror jag på riktigt att dessa möten finns?

Jag tycker väldigt mycket om David Foenkinos språk och humorns i hans fotnoter.
"Hennes föräldrar drev en järnhandel (därför lektet hon ofta med småspik)."
"7. Jag skriver ut tre punkter, men det är inte för att betona att mannen var tyst. Han öppnade munnen, och det såg verkligen ut som om tre punkter hoppade ut."

Minnen är en berättelse om flera generationer och om att hitta sin plats och roll som vuxen. Det är också en bok om kärlek, kärlek som kommer och går eller består. Kan flera vara lyckliga på samma gång eller vill slumpen annorlunda. Om att vara ungvuxen och acceptera att du också en dag ska bli gammal. Tycker väldigt mycket om Patrick och hans farmor. Betraktelserna från ålderdomshemmet gör mig sorgsen. Tänker att jag ibland (ofta) är en sådan där vykorts människa. Men jag tycker ju om att skicka post (och att få post).

Jag är dålig på konst och konstnärer, men förstår att Vincent van Gogh har väldigt stor betydelse i den Franska nutida kulturen med tanke på all plats han få ta i böcker. Spelar en liten roll i Minnen en bra mycket större i en av mina bästa bästa bästa Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam.

/Paula som får ta å kolla upp han den där van Gogh lite bättre

lördag 4 januari 2014

Fatta Eld av Suzanne Collins


2013-års sista bok blev en omlyssning av Fatta Eld. Skönt när man läser/lyssnar och alla böcker redan finns. Inte som när jag läste Fatta Eld och fick vänta på Revolt.

Intressant att boken håller på så pass mycket längre än vad filmen gör. Som jag mindes det var det tvärtom.

Revolt here I come!

/Paula

fredag 3 januari 2014

Fyrväktaren av Jeanette Winterson

När Silver är tio år dör hennes mamma. Det enda hon vet om sin pappa är att han en gång för lite mer än tio år sedan besökte hamnstaden Salt där hon vuxit upp.

Silver får följa med sin fröken hem och ett anslags sätts upp. Vem kan ta hand om den lilla föräldralösa flickan. Silver gör ett viktigt tillägg att det ingår en hund med olika långa ben också och att de inte får skiljas åt.

Den blinde fyrväktaren Pew tar sig ann Silver och hunden. De flyttar in i fyren och Silver finner sig själv som fyrväktarlärling. Hennes liv fylls av berättelser. Pew berättar mest hela tiden mest om en präst som levde dubbelliv i 1800-talets Salt. Berättelser om längtan och rotlöshet.

Vet inte om jag förstår boken. Känns som jag missar något. Så många som säger att detta är en hur bra som helst bok. Jag tycker om boken, vissa sidor ÄLSKAR jag och min pocket är full av hundöron. Rader som så ofta om berättelser och böcker. Men jag vet inte något fattas mig i berättelsen eller detta något som går mig förbi som jag inte förstår.

Favoritcitat:

"Historierna. Det är dem du måste lära dig. Dem jag kan och dem jag inte känner till.
Hur ska jag lära mig dem som inte du kan?
Berätta dem själv."

"Berätta en historia, Pew.
Vad då för historia, mitt barn?
En som börjar om.
Det är så livet är.
Men är det berättelsen om mitt liv?
Bara om du berättar den."

/Paula som ska läsa mer Winterson

onsdag 1 januari 2014

Bloggambassadörer bokmässan 2014



I dag, 1 januari 2014 börjar mitt spännande uppdrag som bloggambassadör. Vilket bland annat innebär att jag nu mer på bokmässans community. Om du också hänger där så lägg till mig i ditt nätverk! Gå gärna med i min grupp "Barn- och ungdomsböcker för ALLA" där jag tänker att vi ska diskutera hur vi får fler barn, unga och vuxna att förstå det underbara i att läsa barn- och ungdomsböcker. En plats att bolla idéer och dela tips och trix.

Om du skrollar i högerspalten så kommer en länklista till mina bloggambassadör kollegor som jag ser fram emot att stifta bekantskap med under 2014.

/Paula boknörden

De sista luckorna i pixi-kalendern


Inte helt oväntat bjöd de sista luckorna på fler pojkar. De tre små grisarna överraskade mig när grisarna åt upp vargen.

Ser redan fram emot nästa års pixi-kalender.

/Paula