lördag 29 oktober 2022

The first to die at the end av Adam Silvera


30 juli 2010 och Death-Cast träder i kraft vid midnatt. Death-Cast som vi känner från The both die at the end. Företaget som på något mystiskt sätt kan se om du ska dö inom de närmsta 24 timmarna. Nu får vi vara med det första dygnet.

Kommer det att fungera? Hur är det att jobba för Death-Cast och vara en av de som ringer upp och berätta om att i dag ska du dö. Gör det mesta av din sista dag i livet.

Orion har levt hela sin tonår med vetskapen om att hans hjärta kan bli hans död vilken dag som helst. Han är trött på att leva så. Han skrev direkt upp sig för Death-Cast varje dag samtalet inte kommer vet han att han kommer elva.

Valentino flyttar till New York just denna dagen. Långt bort från hans elaka föräldrar och början på hans modellkarriär. Han ska leva sitt drömliv. 

När Orion får syn på Valentino vet han inte vad han ska ta vägen så snygg är han. De börjar prata om även Valentino skriver upp sig för Death-Cast. Tillsammans ser det den stora invigningen, pratar och kommer varandra nära som främlingar. 

I livesändning ringer Death-Casts skapare Joaquin Rosa upp den första som ska dö. Och den första som rings upp är Valentino ... han vars liv nu ska starta. Han som är ensam i en ny stad. Ensam tillsammans med en ny vän, en flört, en förälskelse. Hur nära kan man komma varandra på en dag när man vet att det är den enda man har? 

Orion och Valentino tillbringar tiden fram till döden tillsammans. Det blir många första gången i New York. Allt förevigas med en kamera köpt i Rufus pappas affär. Rufus som vi känner från They both die at de end. Även Mateo får vi träffa flera år innan han blir en av hudpersonerna i tidigare nämt bok. 

Det är så väldigt härligt att läsa The firt to die at the end. Att få veta hur allt började. Att få läsa om människor i New York staden som verkar så stor hur liten den kan bli hur personer är kopplade till varandra. Jag läser boken stundtals med hjärtemoji ögon. Samtidigt så undrar jag om jag tyckt lika mycket om den om jag inte gillat The both die at the end så mycket? 

/Paula


The first to die at the end
Författare: Adam Silvera
Förlag: Simon & Schuster (2022)
ISBN: 9781398519992

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar