söndag 11 oktober 2020

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

Höstens mest efterlängtade och snyggaste bok är äntligen här, Fula tjejer.  En bok skriven av tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare, Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Min pepp på att läsa denna bok var enorm och inte blev jag besviken det minsta lilla. 

Vi får följa med till Gnesta och en högstadieskola, en klass åtta där Tilde, Jasmine och Eleni går. Någon på skolan har ett instagramkonto som heter Fula tjejer. På kontot publiceras till en början kändisar, sen lärare och där efter elever. Tjejer på skolan. 

När Tilde ser en bild på sig själv där vet hon att hon inte borde bry sig. Hon borde prata med någon vuxen. Men det funkar inte så. Hon tar åt sig. Tilde som tidigare tagit palats och inte varit rädd för att vara obekväm blir tyst. 

Under en kökstjänst i skolan lottas våra tre huvudpersoner till samma dag. Det är då där i matsalen med en disktrasa i handen som en bild på Jasmine läggs ut. Hon som var så säker på att aldrig någonsin hamna på kontot. I vanliga fall skulle hon skrika högt och bli galen av ilska. Nu blir hon ledsen. 

Eleni håller sig som vanligt för sig själv. Hon frigör en vägg i sin garderob för att påbörja en utredning - vem ligger bakom kontot? Oväntad hjälp kommer från Tilde och Jasmine för det är en gåta som inte går att lösa ensam. 

Vill du höra mer om boken så lyssna på senaste avsnittet av Flödet läser där jag gästar och pratar om boken med Lotta och Klara. 

Så glad för att det kommer två till böcker om Tilde, Jasmine och Eleni mina nya bokvänner.

/Paula Fula tjejer
Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN: 9789178131334
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar