tisdag 21 januari 2020

Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren

En eftermiddag när Axel är tio minuter tidig till skrivlektionen sitter Petter utanför dörren och väntar. Axel och Petter har aldrig pratat med varandra förut.

Det var förut.

Att Axel går en valbar skrivkurs i skolan är inget någon annan förstår. Naturkillen som ska bli ingenjör döljer en hemlig sida av sig själv för kompisarna (och till viss del för sig själv). Petter går estet-teater på en anna skola och är engagerad i sociala orättvisor.

Det är första gången någonsin som Axel ser Petter ensam utan att vara omringad av andra och i centrum. De där minuterna i trappan ändrar Axel. Samma kväll går han på sin första demonstration någonsin. Vännerna fattar inte. Inte Axel fattar heller men han vet att han måste få vara nära Petter.

Sena nätter med konstigt poetiska sms som bara de själva förstår. Sms som Axel tolkar in allt i. Axel vet att något hänt med honom men han kan inte förstå. Inte förrän bästis Tilda leende konstatera att han är kär i Petter. Axel hoppas, drömmer, önskar och tänker att inte kan väl Petter tycka om honom tillbaka?

Petter som älskar att stå på scen och vill att alla ska ha det bra han bär på en svärta inom sig. Han och mamma har flyttat många gånger allt för att komma långt bort från en pappa som är våldsam. Ibland blir Petter som en annan som måste göra sig själv illa och inte kan ta in det som är bra. Axel får bara se delar av detta. Kan inte se allt, vill inte se allt och förblindas av det underbara av kärleken. Petters dröm om att flytta till Göteborg efter studenten blir snart Petter och Axels gemensamma.

Allt jag vet om kärlek har ett drömskt poetiskt språk som gör att jag omedelbart sugs in i Axel och Petters värld. Jag tycker så mycket om karaktärerna i boken. Att som läsare få ta del av deras kärleksberättelse är otroligt fint och gör mig både glad och ledsen på en och samma gång.

/Paula


Allt jag vet om kärlek
Författare: Katja Timgren
Förlag: Gilla böcker (2020)
ISBN: 9789178131150
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar