måndag 11 februari 2019

Så jävla kallt av Lova Lakso

Det värsta Karla vet är att frysa oturligt för henne är hon uppvuxen i  Norrland. Där vintrarna ofta ligger på 38 minusgrader. Karla går på gymnasiet och det där med praktiskt vinterkläder är inte hennes grej. Cykellåset fryser och Karla tillbringa vintern i vans och drömmer om värme.

Tillsammans med sin hemlighetsfulla kompis Kaja drömmer Karla om värmen söder ut i Europa. Det är en nyfunnen vänskap. Karla är väldigt fascinerad av Kaja.

10 mil bort finns Aziz han som mamma inte vill betala bussbiljetter för att Karla ska åka och hälsa på. Karla är tydlig med att hon inte är kär men få nog av Aziz och hans kropp det kan hon inte, en känsla som är ömsesidig.

Karlas tredje och största kärlek är hunden Hemingway, Hem. Hem som alltid funnits. Blockethunden som är all trygghet i världen. Karla vet det men vägrar, hon låter bli att prata med mamma för hon anar vad mamma snart kommer säga. Att Hem är för gamla, att Hem har ont. Karla kan inte ta in. Ett liv utan Hem det finns inte. Det går inte.

Långt innan sommaren kommer, när Karla är som mest förtvivlad över Hem så bestämmer Kaja att det är dags att det är nu de ska ge sig av söderut. Aziz följer gärna med. De har nästan inga pengar, ingen plan och det är väldigt kallt. Att både Kaja och Aziz är så snabba och pigga på att följa med och komma bort från vardagen har sina anledningar. Anledningar som till en början är hemliga men kan påverka allt.

Värmen är långt borta. Kaja har en oanad talang för stöld. Aziz hittar fester i nya städer via tjejer han träffar på Tinder. Karla känner en oväntad svartsjuka som från ingenstans. Att tjuvkoppla en buss och ta sig till Norge känns en kväll som världens bästa tanke. Men när via bilradion hör att två av tre är efterlysta då blir det tydligt att hemförhållandena de är väldigt olika.

Så jävla kallt är en rolig bok med rapp här och nu dialog. Det är en allvarlig bok om livet och döden. Om de olika förutsättningarna vi får, tar och som ges. Lova Lakso är en debutant jag ser fram emot att läsa mer av.

/Paula som aldrig vill befinna sig där det är 38 minusgrader, aldrig


Så jävla kallt
Författare: Lova Lakso
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129716283
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar