måndag 18 februari 2019

Kyla av Therese Henriksson

När det som ingen trodde kunde hända händer då är mamma och pappa långt borta. Tre veckor i Thailand på försenad bröllopsresa. Kvar i lägenheten är syskonen Theo 12 år, Sofia 16 år och Simon 18 år. Tre ensamma veckor. När det plötsligt blir mörkt. Allt. Hela lägenheten. Allt de kan se utanför den. Nätverket sluta fungerar och i kranen finns det inget vatten.

Sofia känner ett väldigt ansvar, för Theo och att allt ska bli bra fast dom inte vet vad som hänt. Ingen vet. Hon kommer på att de ska ta sig till morfars gamla stuga. Där finns brun och vedspis. Vedspis är precis vad de behöver. Ute är det nämligen runt 30 minusgrader och temperaturen i lägenheten sjunker fort.

Bröderna övertalas att åka till stugan. De kör fram på hala vägar utan att någon har körkort. Men ingen är ute så det gör inte så mycket. Ingen syns till och de som gör det vet inget. De hoppas så att det finns batteri till radion som brukade stå i morfars kök.

Som om det inte vore tillräckligt att oroa sig för så har Sofia sina tankar hos Elias. Elias som är borta över helgen på konsert. När han kom hem så skulle de äntligen berätta för Simon. Det skulle inte bli lätt men de skulle göra det tillsammans. Elias som först var Simons bästa kompis och sedan blev kär i Sofia. Sofia blev väldigt kär hon också.

Som läsare får vi också ta del av Elias perspektiv allt han kan tänka på är Sofia och att ta sig dit hon finns. Där hon och Simon är. Men ute är det galet kallt. Ingen vet något och i bilar längs med vägen har människor frusit till döds. Är det det möjligt att ta sig levande till Sofia?

Vad det är som har hänt och varför verkar ingen veta. Ovissheten, oron och maten som blir mindre och mindre. Jag hade inte klarat mig ens en dag. Tur att Sofia lyssnade så noga när morfar ville lära. Kyla är en spännande Robinsonad full av överlevnadskunskap och ett ett oväntat triangeldrama. Jag fryser när jag läser boken och fundera på om jag kanske borde bunkra lite konserver och vatten för en vet ju aldrig.

/Paula


Kyla
Författare: Therese Henriksson
Förlag: Opal (2019)
ISBN: 9789172261495
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar