söndag 7 oktober 2018

Draugen av Åsa Larsson och Ingela Krossel & ill. Henrik Jonsson

På Bokmässan för fyra år sedan så var jag bloggambassadör och anordnade ett barnbibliotekariemingel. Ett mingel fullt av inspiration, nätverkande och författarbesök. Bland annat kom Åsa Larsson, Ingela Krosell och Henrik Larsson och hälsade på. De berättade om sin nya bokserie PAX. Lagom till mässan släpptes del ett och del två,  Nidstången och Grimmen. Tio böcker skulle det bli. Tio böcker har det nu blivit. Jag har med tårar i ögonen avslutat sista delen Draugen.

Tio delar har det blivit fartfyllt, äventyr och hård vardag på en och samma gång. Bröderna Alrik och Viggo blir fosterhemsplacerade i Mariefred, de kommer till ett varmt och kärleksfullt hem. I skolan blir de omedelbart motarbetade. Skolan styrs av Simon vars pappa är träslöjdslärare på skolan och kommer undan med allt. Viggo funderar ibland över när mamma kommer. Storebror Alrik har gett upp om mamma. Gömt i Mariefred finns ett magisk bibliotek som vaktas av syskonen Estrid och Magnar. De som väntat på två korpbröder som ska hjälpa. Tänk att Viggo och Alrik har varsin korp runt halsen. Där finns också Iris hon som läst till att bli häxa och sitter innan med massa magisk kunskap som behövs för att besegra svarthäxan och alla hennes påhitt. I Draugen får vi veta vad det är som gömt sin under det magiska bibliotek.

Lyllo lyllo dig som inte läst PAX än. Alltid härligt att kunna sluka en hel bokserie när alla delar redan finns ute! Läs! Eller lyssna - böckerna är makalöst bra inlästa av Morgan Alling.

/Paula


Draugen (PAX del 10)
Författare: Åsa Larsson och Ingela Krossel & ill. Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789174334227
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Åh, de är så bra! Längtar efter att få läsa vidare dem för mitt barn, vi fick stoppa efter halva del två för han tyckte att det blev så läskigt. Själv har jag läst allt utom sista, både vill läsa och spara så det inte ska ta slut...

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag vet inte om du är intresserad av att ge riktade boktips till enskilda personer i det här forumet men eftersom vi saknar dig i Växjö så gör jag ett försök. Vår sjuåring har nyss läst hela PAX-serien och han älskar den. Har du tips på någon annan serie som kan passa honom? Han håller på med den sista boken i Spejarens lärling-serien nu och de böckerna är han också mycket förtjust i. Vi har läst flera av de "vanligaste" serierna som Lasse-Maja, Nelly Rapp, Emil Waern, Cirkusdeckarna, Kalle Skavank och Gyllene knorren och börjar få slut på ideér. Bronsdolken och Vargbröder gillar han också. Tack på förhand! Åsa Kämpe

    SvaraRadera