onsdag 11 april 2018

Uttagningen, Kristallstaden och Pandemi av Maths Claesson

Linux drömmer om att bli rymdpilot. Han bor med pappa i Stockholm, staden som är ny och förvirrande. Mamma har flyttat till Köpenhamn för sitt drömjobb. Pappa har träffat en ny kärlek och är ofta hos henne på landet. Det är sommarlov och Linux måste fixa sitt mattebetyg. Det är en ensam sommar där nya vännen Elvira lyser upp med glassfikor.

Det är Elvira som tipsar Linux om att Kristallstaden ska ta emot elever. Att om en vill kan en komma till Gröna Lund och testas. En pojke och en flicka kommer sen att gå gå ett skolår i Kristallstaden staden i rymden. Det låter för bra för att vara sant. Pappa vägrar skriva på pappren. Men Linux vill så han nästan spricker, han förfalska pappas namnteckning och går dit.

Uttagningarna är tuffa, de medtävlande inte alltid särskilt trevliga. Vänlighet, nyfikenhet och ofantliga mängder kunskap om rymden tar Linux en lång väg. Faktiskt hela vägen men så var det det där med hans mattebetyg som kanske sätter stopp för allt.

Boken har tre titlar och tre delar. I första boken Uttagningen så är det sommarlov och Linux kamp för att bli utvald. I Kristallstaden så ja utan att spojla det är ändå tre böcker, så är det Linux första tid på skolan i rymden. Och den tredje boken den som är ny för i år så får skolans elever testa ett helt nytt spel i vilket en Pandemi drabbat jorden. Något som också är sanning. Kan elverna hjälpa till att hitta botemedlet.

Jag är inget rymdfan och hade inga direkta förväntningar när jag började läsa så härligt när jag slukade upp och blev helt fast i Linux värld. Jag gillar verkligen att det handlar om vänskap, vänlighet och att tillsammans går det att fixa knepiga saker. Linux är ingen ensam hjälte utan han tillsammans med klasskompisar.

Boken är tjock, 811 sidor. Jag gillar verkligen att ha alla tre delarna i en bok. Det är lyxigt att kunna sluka en triologi i ett istället för det eviga väntandet på nästa del. Rymden alltså!!

/Paula


Uttagningen ; Kristallstaden ; Pandemi
Författare: Maths Claesson
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789163892288
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar