måndag 18 september 2017

The hate U give av Angie Thomas

När Starr var tio år blev hennes bästa kompis skjuten, de var ute på gatan och lekte. En bil åkte förbi och sköt bara för att. Starrs föräldrar bestämde sig då för att flytta henne och hennes bröder till en annan skola, en skola i ett annat område. Det blir en privatskola där Starr och hennes bröder är nästan de enda svarta eleverna.

Nu är Starr 16, på en fest som hennes föräldrar inte vet att hon är på. På en fest nära hemma med de hon fick i skolan med för länge sedan. Hon träffar andra barndomsbästisen Khalil för första gången på länge. De tar sällskap från festen när Khalil erbjuder sig köra Starr hem. De stoppas av en polis då en lampa på bilen inte fungerade. Khalil blir ombed att kliva ur bilen visa körkort, när han böjer sig in i bilen för att fråga om Starr är ok. Då tar polisen upp sitt tjänstevapen och skjuter tre skott.

En andra bästa barndomsvän död. Starr är det enda vittnet. Hon kan berätta, vittna men kommer det göra någon skillnad? I skolan blir allt konstigt bästa vännerna förstår inte varför hon är så sur. Hon vill inte berätta, kan inte berätta. I skolan och hemma är hon två olika personer enda sättet att få det att fungera. Där finns också pojkvännen Chris han som är vit, han som hon kan vara sig själv med även i skolan. Men detta är liksom för mycket.

The hate U give är en bok som totalt golvade mig! Det är en inifrånberättelse på sådant jag bara sett på nyheterna och löpsedlarna men då oftast ur polisens perspektiv. Jag älskar språket i boken Amanda Svensson har gjort en makalöst bra översättning.

/Paula


The Hate U Give
Författare: Angie Thomas
Förlag: Natur & Kultur (2017)
ISBN: 9789127150287
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar