söndag 3 september 2017

Flykten från Kabul av N.H Senzai

När talibanerna vill ha hjälp av Fadis pappa då finns det inte längre några andra väl än att lämna Afghanistan. Pappa, mamma, storasyster Noor, Fadi och lillasyster Mariam samla ihop de absolut nödvändigaste och ge sig av.

Fadi elva år är den som håller Mariam sex år i handen. På väg upp i lastbilen som ska ta de bort. Tappar han hennes hand ... hon försvinner i folkmassan. Föräldrarna inser att de inte har något annat väl än att fortsätta sin resa fast en av de saknas. Annars kommer de alla att dö.

Det dåliga samvetet håller på att äta upp Fadi, han känner att det var hans fel att lillasyster försvann. Flykten för familjen till USA där det finns släktingar och pappa har studerat. I USA gör de allt att från håll leta reda på lillasyster och ta reda på vad som kan ha hänt henne.

Vardagen i det nya landet med skola och liten lägenhet. Fadi har det tufft i skolan med elaka klasskamrater. Men där finns också vänskap och fotoklubben.

Jag är lite kluven till vad jag tycker om Flykten från Kabul. Jag hade velat ha mer om själva flykten och lillasyster. Nu tar skolan, det sociala spelet där och mobbningen väldigt mycket plats. Där boken slutar hade jag velat ha så mycket mer. Fantastiskt fint slut!

/Paula

ps. Växjöbor som inte har något särskilt för sig på lördag kom då till Utvandrarnas hus och emigrantdagen. Då årets tema är litteratur kommer jag vara med från biblioteket och prata böcker bland annat om den här. Mer info hittas här.

Flykten från Kabul
Författare: N H. Senzai
Förlag: Natur & kultur (2016)
ISBN: 9789127148994
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar