fredag 11 juli 2014

Isdraken av Mikael Engström

Mik han går i femman och är minst i klassen. Skolsyster frågade om det bara var öronen som växte, inför hela klassen. Ingen hade ju tänkt på öronen innan ...

Mik bor i en lägenhet i Solna, tillsammans med arbetslösa pappa som dricker för mycket och storebror Tony som ser till så det finns mat på bordet. Men Tony han håller också en massa tjuvgods gömt i lägenheten.

Efter mycket om och men släpps socialen in i lägenheten och Mik placeras hos faster i Norrland. En faster han inte känner. Pappa sätts på behandlingshem och Tony börjar sina vändor till polisen.

Trots allt, kylan, avsaknaden av människor (i Miks nya skola går det 13 elever med honom) så kommer Mik och faster väldigt bra överens. Han får till och med vänner, riktiga vänner. Men pappa kommer ut från behandligshemmet och trots väldiga protester ska Mik hem igen. Det fungerar inte denna gång heller pappa trillar dit snabbt igen. Men denna gång är det ingen faster han ska till utan en fosterfamilj, en godkänd familj som visar sig vara den värsta hemska ... Dags att rymma. 

Så fin, så bra, så stark, så varm, så hur bra som helst bok. En ungdomsbok som alla vuxna som någon gång kommer i kontakt med barn- och ungdomar borde läsa. Boken har också blivit en väldigt bra film! 

/Paula som tackar bokbingo att jag äntligen läste denna bok. Ruta "filmatiserad bok"


Isdraken
Författare: Mikael Engström
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
ISBN: 9789129682212
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar