torsdag 24 juli 2014

Bobo i apskolan: en bildningsroman av Malte Persson

Som Bobo har längtat och nu är det dags. Han ska äntligen börja i apskolan. Men bara efter några dagar visar sig skolan vara lite av en besvikelse för kunskapstörstande Bobo. De får bara lära sig A och att räkna till ett.

Visst är A en bra bokstav men Bobo har ju inget A i sitt namn som de flesta andra aporna har. Som tur är hittar han babianen Brynolf som är något av en expert på bokstaven B. Brynolf berättar för Bobo att det finns något som heter bibliotek. Brynolf förklarar för Bobo att "Böcker är lite som bananer /... / fast fyrkantiga. Och om man skalar dem så finns det bokstäver inuti."

Bobo blir så nyfiken på det där med bibliotek att han skolkar för att hitta det. När han väl kommer fram till biblioteket så visar det sig att de har rätt dåliga öppettider "eftersom apkommunens politiker inte vill betala för det. Moderna apor läser ändå inte böcker, säger de." :)

"Biblioteket är alltså ett ställe där man förvarar bokstäver. Om man glömt bort någon bokstav, så kan man gå dit och hitta den igen, inuti en bok." Apbibliotekarien kan inte så många bokstäver hon heller inte utan att titta på sin fusklapp. Uppe i biblioteket finns det bokstäver upp till D sen får man leta sig in i magasinet för att hitta resten. Magasinet som består av en massa bananlådor fulla av böcker.

Bobo får också veta att det finns något som heter författare, men för att bli författare måste man kämpa, kämpa, kämpa och lära sig alla massa bokstäver.

Så himmlans fin och underfundig bok! Hoppas den kommer läsas högt i alla förskoleklasser och klass ett till hösten. En bok om att vilja lära sig ord och bokstäver <3

/Paula


Bobo i apskolan : en bildningsroman Författare: Malte Persson
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163876608
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar