måndag 13 maj 2024

Som en gnista av Elle McNicoll

Vissa böcker känns mer att läsa än andra. Som en gnista är en sådan.Så mycket känslor på en och samma gång när jag läste. Bra känslor. Jag typ älskar denna bok och det gör det så mycket svårare att skriva om den.

Addie börjar ett nytt stadium och får en ny lärare. Samma lärare som hennes storasyster Keedie hade. Och det gör att läraren går in med en massa förutfattade tanken om Addie. Keedie och Addie är systrar, har båda autism men är helt olika individer. Att Addies bästis fått en ny bästis över sommarlovet gör allt ännu svårare. 

Allt börjar fel. Men som tur är så ska de läsa om häxor i skolan. Addie blir som förtrollad. Så får hon höra att häxorna var annorlunda och brändes på bål utan att kunna försvara sig. Hon är ju också annorlunda ... allt känns i Addie så mycket. Någon måste göras för att minnas kvinnorna som dömdes och dödades som häxor. En minnes plakett. Men vem ska lyssna på henne. 

Som tur är har det börjat en ny tjej i klassen Audrey som är nyfiken på Addie och vill hjälpa henne. Där finns också världens bästa bibliotekarie. Och tur är det för det Addie inte visste innan hon började i sin nya skola var att även lärare kan vara mobbare. Och lärare som mobbas kan få med sig klasskompisarna. 

Det är under en tuff tid vi får följa Addie. Jag tycker så mycket om flera av karaktärerna i boken och jag känner så väldigt mycket med Addie så pass att jag verkligen mår illa när den hemskaste scenen inträffar i klassrummet.

LÄS! Stor som liten läs, känn och bli berörd och tänk till!

/Paula som nu vill läsa allt av Elle McNicoll


Som en gnista
Författare: Elle McNicoll
Förlag: Lilla Piratförlaget (2024)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar