tisdag 20 februari 2024

Två systrar av Ada Fredelius

Alice och Ylva har slutat prata med varandra. Det har gått över en månad av tystnad. Vi som läsare får under lång tid inte veta vad det var som gjorde att de systrarna slutade prata med varandra. 

Ylva är storasyster och adopterad från Kina. I hemlighet har hon börjat tänka mer på sitt ursprung och känna utanförskap. Lillasyster Alice är föräldrarnas biologiska barn. Alice förstår inte varför Ylva hela tiden ska bråka och dra sig undan. Och varför deras föräldrar alltid gå med på allt för att få Ylva glad. 

Alice drar sig undan. Övar på sin tvärflöjt, köper kläder ingen vet om och tar bilder på sig själv som hon postar på internet. Via dessa bilder har hon träffat en äldre kille som hon skriver mycket med.

Stora delar av boken utspelar sig i Kina dit familjen åker under sommarlovet för att besöka barnhemmet som Ylva levde sin första tid på. Båda systrarna har hemliga Kinaplaner. Ylva fundera på att stanna kvar för att leta efter sina biologiska rötter och Alice mystiska äldre kille kommer vara på samma plats som henne. Klart de måste ses eller? 

Två systrar är en gripande familjeberättelse om tystnad och det outsagda. Om det som hade behövt sägas tidigare men som till sist kommer fram i alla fall. 

/Paula som gärna skulle läsa fler böcker av Ada Fredelius


Två systrar
Författare: Ada Fredelius
Förlag: Ordlaget Bokförlag (2024)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar