torsdag 14 september 2023

En ask noveller - I Gränslandet för dig på mellanstadiet

Det har kommit en ny ask med noveller från Novellix <3 Det känns nästan som att öppna en ask med smågodis. Novellasken heter I Gränslandet och innehåller noveller för dig på mellanstadiet (och alla oss andra också).

Novellerna handlar om vardagen och hur den kan se ut när man är ungefär elva år. Om det som är pinsamt och att samla mod för att våga det du vill och som ditt inre säger åt dig att göra. 

I novellen Olivia av Katarina von Bredow möter vi Olivia som äntligen bestämt sig för att strunta i vad kompisen och klassens drottning bestämt. I dag ska det hända. Men inget blir som Oliva tänkt sig då hon får men under en lektion och det blöder igenom jeansen och alla ser. Hur ska Oliva klara sig ur detta pinsamma? 

Kom och hjälp mig är namnet på Johan Theorins novell, det är också den första diktraden som Janine skriver i den gemensamma dikten i klassrummet. Läraren ger i uppgift att skriva en gemensam dikt med den man sitter jämte. Mardröm för brevis Janine sitter Jonas, han som hela tiden sparkar henne på benen och kastar sten på henne på rasten. Kan hjälp finnas att få genom den gemensamma skrivövningen? 

Vem bestämmer var en trettonårings hemma är? Trettonåringen eller den vuxne? Det är en fråga att fundera på i Det här är min hem av debutanten Shahad Ali Mohamed. Under sommaren har mamma och det trettonåriga jaget släkten i Bagdad. Äntligen hemma, äntligen ett med de andra och ingen som tittar konstigt på en. När mamma säger att det är dags att åka hem så tycker de väldigt olika om saken. Novellen har ett öppet slut som öppnar upp för samtal och eget skrivande. 

När Rami har tråkigt brukar han dagdrömma. Rami bor i novellen Fantasi av Mårten Melin. Vi får följa Rami under en tråkig SO-lektion. Favoritdagdrömmen framkallas men denna gången är det inte som det brukar Rami fastnar i fantasin. Det gör även Safira som han dagdrömmer om att rädd ut ur ett brinnande hus. När de kommer ut ur drömmen hostar de av alla brandrök, röken som bara fanns i fantasin eller? Konstigt nog luktar det också brandrök i klassrummet. Går det verkligen att fastna i en fantasi? Och tillsammans med någon annan? 

Fint, fint, fint! Perfekt present till någon på mellanstadiet. Bra att använda i klassrummet eller i bokklubbar på bibliotek. Eller kanske som grund för en adventskalender till någon? 

/Paula som gillar att Novellix ger ut noveller till olika åldrar 


I Gränslandet
Författare: Katarina von Bredow, Mårten Melin, Johan Theorin och Shahad Ali Mohamed
Förlag: Novellix (2023)
ISBN: 9789175896014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar