tisdag 16 maj 2023

Jag är glad att mamma dog av Jennette McCurdy

I höstas började I’m glad my mom died synas överallt på Booktok. Jag fångades av det väldigt snygga bokomslaget och den fängslande titel. Barnskådespelaren Jeanette McCurdy hade jag inte hört talas om. Men såg lite klipp och blev nyfiken. 

Och så vips kom boken på svenska. Jag skulle egentligen inte läsa den direkt. Men började bläddra i den och sögs in. Korta rappa kapitel om en minst sagt ovanlig och hemsk barndom.

Jennette är yngst av fyra syskon. Den enda flickan. Och hon är inte ens sex år när mamman bestämmer sig för att Jennette sa ta över hennes egna skådespelardrömmar. De skaffar en agent, små roller leder till större. Jennette har inget att säga till om. När hon säger att hon kanske inte vill skådespela så vänder mamma hennes ord och det vill hon visst.

Den väldigt manipulativa mamman har koll på allt och bestämmer allt över Jennette. Hon är arton år när hon får börjar duscha själv, det är övergrepp på flera plan. När Jennette börjar få bröst och fråga mamma om hon kan göra något för att stoppa dom. Då börjar Jennettes ätstörningar flitigt påhejade av mamma. N

När Jennette efter mammans död börjar gå till en psykolog som säger att hennes älskade dyrkade mamma utsatte henne för övergrepp av flera slag så reser Jennette sig upp och går. Hon kan inte ta in den bilden av sin mamma. Inte just då. Men det blir början på något annat. 

Att ett så fasansfullt uppväxt kan skildras så roligt med en sådan självdistans det är imponerande.  

En väldigt härlig läsupplevelse! 

/Paula


Jag är glad att mamma dog
Författare: Jeanette McCurdy
Förlag: Bookmark förlag (2023)
ISBN: 9789189750425

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar