måndag 7 juni 2021

Jefferson av Jean-Claude Mourlevant

Äntligen Jean-Claude Mourlevant på svenska - årets ALMA-pristagare.  Jefferson är en deckare i vilken vi får lära känna den underbara unga bokälskande igelkotten Jefferson. 

En morgon när Jefferson ska klippa sin lugg hittar han sin frisör på golvet med en sax i bröstet. Istället för att skicka och ringa 112 böjer sig Jefferson ner och drar ut saxen han vill hjälpa och rädda. Precis då vaknar kunden som sitter och slumrar under fönen till och ser vad hon tror är ett mord. 

Jefferson blir rädd och springer därifrån. På vägen hem får han sms från sin kompis grisen Gilbert som säger att hem är ingen bra plats att ta sig till där är polisen. Som tur är finns det en koja i skogen att gömma sig i. 

Vittnet pratar högt och målande med alla tidningar. Jefferson vill gå till polisen och berätta sanningen men Gilbert tycker det är bättre att de tar reda på vem mördaren är först. Sagt och gjort. Förklädnader, ledtrådar och en gruppbussresa till människorna i grannlandet blir det ... 

Det är farligt, roligt, mysigt och på sina ställen fasligt spännande. Det påminner inte om något jag tidigare läst och det är ett väldigt bra betyd. Jefferson <3 i mitt hjärta. 

Nu längtar jag efter fler översättningar. 

/Paula


Jefferson 
Författare: Jean-Claude Mourlevant
Förlag: Lilla piratförlaget (2021)
ISBN: 9789178133239

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar