lördag 30 januari 2021

Himlabrand av Moa Backe Åstot


Ánte håller sig gärna för sig själv, ogillar att svara och prata i telefon (stor igenkänning där). Han är 16 år och renarna och den samiska kulturen är en del av hans liv. Det är lika självklart för honom själv som för föräldrarna att han en dag ska ta över. Det är det han vill.

När Ánte börja få känslor för kompisen Erik så ifrågasätts allt. Är det möjligt att vara både same och gay? Ingen annan verkar vara det. Internet ger inga svar och pappa och hans gubbar verkar hatar bögar. Vad skulle de säga om de visste? 

Att våga lyssna på sig själv och sina känslor är det förenbart med den framtiden Ánte vill ha? Det snurrar i huvudet och inget vet han. Kusinen Ida finns där för att dra svar ur Ánte. Vad hände egentligen med grannen Lasse? Och Erik hur är hans känslor och tankar? 

Himlabrand är en storslagen debut av Moa Backe Åstot, en ung författare jag är längtar efter att få veta vilka fler berättelser hon har att berätta. Jag hoppas detta är en bok som kommer att hitta till sina unga läsare. Tror också det är en väldigt bra bok att jobba med i klassrummet i åttan och nian om det nu skulle vara någon högstadielärare som läser detta. 

/Paula som gärna skulle läsa mer om kusinen Ida 


Himlabrand
Författare: Moa Backe Åstot
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
ISBN: 9789129725575

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar