söndag 24 januari 2021

Det hemliga riket av Philip Pullman

Äntligen, läsglädje och bokslukeri igen, detta tack vare Philip Pullmans tegelsten Det hemliga riket <3 

Lyra som vi känner från Den mörka materian trilogin har blivit 20 år. Hon är tillbaka i sitt eget Oxford, hon är student, har tappat förmågan till lögn och fantasi och har lämnat sina barndomsäventyr bakom sig. Försöker att inte tänka på de. Men Will han finns i hennes tankar varje dag. Lyra och Pan är ovänner och har slutat tycka om varandra. Att hela tiden behöva vara nära sliter på de båda.

Äventyr har Lyra lagt bakom sig till dess att Jordan collage får en ny rektor som ser allt annorlunda han tycker inte länger att collaget är Lyras hem. Detta gör Alice, Malcom och Hanna som när Lyra var bebis tog henne till collaget berättar allt för Lyra. Allt om hennes bakgrund som hon inte vet. 

Kyrkan i Lyras värld har som tidigare för mycket makt och nu när den får ett nytt överhuvud så är det en man som är besatt av att hitta Lyra. En man som är övertygad om att Lyra ligger bakom hans älskade systers död. En syster vi alla känner igen från Den mörka materian. 

Pan lämnar Lyras sida för att leta reda på hennes fantasi och Lyra ger sig ut på en resa i ensamhet. En lång och farlig resa genom Europa och Asien. Som tur är har hon kvar sin förmåga att hitta vänner och hjälp längs vägen.

Ett fängslande, farligt och fantastiskt äventyr som passar fantasyläsare i all åldrar. Den perfekta pandemiflykten i bokform. Enda problemet är att jag behöver nästa bok NU och den verkar inte vara skriven ännu. 

/Paula



Det hemliga riket 
Författare: Philip Pullman 
Förlag: Natur & Kultur (2020) 
ISBN: 9789127167025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar