söndag 10 november 2019

Bete sig av Linda Jones

När Stina kommer hem fåren Thailandsresa med bästa vännerna Hanna och Ellen så är allt annorlunda hemma. Pappa tittar inte Stina i ögonen, mamma har börjat måla naglarna och kylskåpet är inte längre fullt med mat.

Stina fattar inte vad som hänt. Föräldrarna blir överlyckliga över att hon har sökt in på läkarprogrammet till hösten. Bra att hon har något på gång för sig själv. Det betyder ju att de kan berätta vad det är som är konstigt. En skilsmässa är på gång. Mamma har träffat en ny man via sitt jobb. Pappa är knäckt.

Tystnaden när mamma flyttar ut är kvävande. Stina ser efter sin pappa men kan inget göra. Hon är förtvivlad förstår inte hur det kunde bli så här. Hon gömmer sig för vännerna. Vill inte prata om det som hänt.

Läkarprogrammet känns avlägset är det verkligen det hon vill. Både Hanna och Ellen börja prata om barnlängtan. När mamma presentera Philip följer ovälkomna överraskningar. Stina vill inte kan inte vara en del av. Hon bestämmer sig för att en stuga utan el och utan vatten mitt ute i ingenstans det är precis vad hon behöver. Ensamhet, skog, tystnad, vedhuggning.

Kan Stina kanske läka sig hel och komma underfund med vad hon vill i ensamheten?

Bete sig är en bok som får mig att tänka, känna och minnas. Känslan av att inte passa in, att inte kunna kontrollera det som händer runt omkring dig. Att behöva något annat. Stina alltså en pappersvän som jag behåller nära mitt hjärta. Skulle gärna träffa henne i en ny bok när hon är äldre för att se vart livet fört henne.

/Paula


Bete sig
Författare: Linda Jones
Förlag: Vox by Opal (2019)
ISBN: 9789188665218
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar