tisdag 11 december 2018

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Jonny Jonsson Johnsons föräldrar kunde inte komma överens om vilket efternamn de skulle ge honom. Så de gav honom både, eller tja samma efternamn fast med två olika stavningar vill säga. Det var kanske ett första tecken på att de inte skulle leva tillsammans.

Tillsammans med mamma bor Jonny i en loftgångslägenhet som alla som går förbi ser in i. Pappa bor en timme bort med buss i en pytteliten lägenhet. Jonny bor där varannan helg. Kanske att han skulle vilja vara mer hos pappa men det är så långt att åka och han får inte riktigt rum.

I skolan finns bästa kompisen Elias han som tar allt bokstavligt och vet alltingen på bästa Eliassätt. När klasskompisen Nicolai berättar för Jonny att Jonny kommer bli kriminell för att alla som sitter i fängelse har ett namn som slutar på y. Då bekräftar Elias med statiskt om att sannolikheten är stor.

Att få veta att namnet dina föräldrar valt kan påverka hela din framtid och att du inte har något att säga till om lätt är det inte. Jonny han grubblar och i sin tanklöshet råkar han bli kriminell fast han inte skulle.

Den där Jonny Jonsson Johnson är en varm, rolig och allvarlig bok om vardagen på mellanstadiet. Min favoritkaraktär är grannen Krister Pettersson som introducera Jonny för hårdrock, bjuder på hårda skumtomtar och pratar om livet.

/Paula


Den där Jonny Jonsson Johnson
Författare: Elin Lindell
Förlag: Alfabeta (2018)
ISBN: 9789150120370
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: