torsdag 5 maj 2016

Budbäraren av Lois Lowry

När Matty var allt hårt och kallt, han kallade sig själv Vindlingarnas vilde men så fick han komma till han som kallas Siaren, i en fredlig by med namnet Byn. I Byn tar man hand om alla, även de som är olika alla är välkomna.

När Matty inte går i skolan, försöker imponera på Jean eller fiskar. Så går han bud, han tänker att hans rätta namn som han snart kommer få av Ledaren kommer vara Budbäraren.

I Byn ängar sig fler och fler åt byteshandel, något som Matty lovat Siaren att hålla sig borta ifrån. Vad de byter bort är ingen som förstår men folk förändras. Mentorn, allas lärare som förut var vänlig mot alla nya som kom till byn. Samlar nu till möte och vill att byns gränser ska stängas. Ingen ny ska vara välkommen. Hur blev det så här?

Samtidigt så har Matty en hemlighet som han inte vet om han ska tro på eller inte. Han har upptäckt en kraft inom sig. En helande kraft som han kan rädda grodor och hundvalpar med. Vad mer kan den göra? Ska han våga berätta för någon om den?

Budbäraren är en fantastisk berättelse som inte går att tidsbestämma. Det läses Shakespeare och Moby dick, men kvinnorna broderar och går i långa kjolar, det finns spelmaskiner och godis. Men ingen annan teknik. Att berättelsen inte går att tidsbestämma gör inget alls. Det gör den bara mer magisk. Jag gillar verkligen världen Lois Lowry målar upp mest gillar jag Matty och Siaren. Hoppas att fjärde fristående delen blir en kärleksberättelse! Blir också väldigt nyfiken på de två första fristående delarna. Gillar! Gillar! Gillar!

/Paula


Budbäraren
Författare: Lois Lowry
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitt (2016)
ISBN: 9789127144521
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar